nieuws

Transatlantische superkabel blijft vrijwel ongebruikt

bouwbreed Premium

Groningen is helemaal klaar voor de internetrevolutie. Maar de transatlantische superkabel van het Amerikaanse bedrijf Tycom en het daarmee in verbinding staande glasvezelnetwerk liggen er straks vrijwel ongebruikt bij.

Met een enorme infrastructuur, die groot genoeg is voor 2 miljoen videokanalen gelijktijdig, worden in de praktijk slechts enkele telefoontjes gepleegd. Oorzaak: de onzekere economische vooruitzichten.

Met veel drukte werd vorig jaar de transatlantische superkabel van de Amerikaanse telecomgigant Tycom in de Eemshaven binnengehaald. De stad Groningen werd tot knooppunt in Nederland gebombardeerd en het telecombedrijf besloot tot nieuwbouw en inrichting van een ‘datahotel’ op het Zernike Park. Deze Groningse machinekamer van een wereldwijd telenetwerk kostte 300 miljoen gulden. Nog geen jaar later is de infrastructuur vrijwel gereed, maar maken veel potentiële gegadigden pas op de plaats.

Glasvezel

Ook de stad Groningen lag het afgelopen jaar grotendeels overhoop vanwege de aanleg van het nieuwe 60 kilometer lange glasvezelnetwerk. De werkzaamheden werden uitgevoerd door Volker Stevin Telecom Infra.

Het netwerk is aangelegd onder meer om te kunnen voldoen aan de verwachte vraag naar breedbandinternet. Maar ook die behoefte valt tegen; al in maart en april vielen allerlei potentiële kopers en huurders af. Zo besloot kabelgigant Essent Kabelcom, vanwege onzekere economische vooruitzichten, voorlopig af te zien van belangrijke investeringen in nieuwe bekabeling. Uiteindelijk werd slechts één stuk kabel van het Zernikecomplex naar de Driebondsweg gerealiseerd.

Gebruikers

Wel gaat Essent Kabelcom vanuit het nieuwe TelExchange Centre van Tycom in Groningen zorgen voor verbindingen van de superkabel met Amsterdam en Hamburg.

Wat betreft het glasvezelnetwerk hebben tot nog toe alleen KPN, Versatel en Telfort glasvezelkabels door de flexibele buizen laten ‘blazen’. De gemeente laat binnenkort drie kabels aanleggen, bedoeld voor het eigen interne netwerk Gronet, het op afstand bedienen van bruggen en nieuwe toepassingen. Ook de Rijksuniversiteit Groningen zal snel de eerste kabel in gebruik nemen, die onder meer dient voor het uitwisselen van zeer zware bestanden met foto- en videomateriaal.

Reageer op dit artikel