nieuws

Timmerfabrikanten verbeteren raam

bouwbreed

EGS, een samenwerkingsverband van timmerfabrikanten, ontwikkelde onder de noemer EGS-Econsafe een naar binnen draaiend raamsysteem. Dat is mede door de combinatie van rolnok en veiligheidsnok goed te bedienen. Daardoor neemt de wrijvingsweerstand en de slijtage af. Een raamheffertje voorkomt dat het raam gaat slepen.

De schaarmaat van 13 in plaats van 9 millimeter vermindert de gevoeligheid voor inbraak. De sluitplaten zijn verbreed en de bevestigingsmiddelen evenredig over het kozijndeel verdeeld. Econsafe is standaard voorzien van dubbele dichting.

Door het 67 millimeter raamhout is de maximale dikte van het glaspakket 30 millimeter (dus voor glaspakket met K-waarde van 1.1.) De wind- en waterdichtheid is getest tot 700 Psa (= windkracht 12).

De houtdetaillering van de kozijnonderdelen beloopt 67 millimeter in plaats van 90 millimeter, zonder wisselingen in het zicht. Draai- en draaivalramen zijn gelijk gedetailleerd. Alle beslag is in opbouw. Indien de juiste schroeven worden gebruikt is, voorboren niet nodig.

Reageer op dit artikel