nieuws

Slimste huis toont nieuwste snufjes

bouwbreed Premium

Een toilet met sproei-installatie en ingebouwde föhn om g-nante situaties op hogere leeftijd te voorkomen. Het is één van de opvallende snufjes in het nieuwste type Smart Home, waarin talloze voorbeelden van domotica zijn verwerkt. Het slimste huis van Nederland opende onlangs opnieuw zijn deuren.

De tweede generatie van de demonstratiewoning van de stichting Smart Homes is nauwelijks een maand open. Toch zijn architecten, projectontwikkelaars, aannemers en ambtenaren al in grote getallen naar Tilburg afgereisd om met eigen ogen te zien wat het slimme huis deze keer te bieden heeft. Was het eerste huis van acht jaar geleden nog niet meer dan een mobiele unit, nu bestaat het huis uit acht van die units die door middel van een betonnen vloer een echte woning vormen.

In dit op domotica gestoelde prototype woning worden de laatste snufjes, mogelijkheden en te verwachten trends op afbouwgebied getoond. Kernwoorden in de nieuwe versie van het domoticahuis zijn veiligheid, milieuvriendelijkheid, comfort en entertainment. Overheid, bedrijfsleven en de stichting Smart Homes zelf staken ruim een miljoen gulden in het huis. “Toch zou dat bedrag als we het huis nog een keer zouden bouwen veel lager uitvallen. We hebben vooral veel geld gestoken in het ontwikkelen en toepassen van nieuwe vormen van domotica”, aldus initiatiefneemster C. van Berlo.

Idealistisch

C. en A. van Berlo hebben nu al ruim tien jaar een grote belangstelling voor domotica. Dat resulteerde in 1993 in de eerste domoticawoning van Nederland. “Samen met bedrijven en overheid hebben we een mobiele woning ontwikkeld waar allerlei handigheden in verwerkt zaten. Geen huis van de toekomst, maar een huis van nu. De technologie die in dat huis zat, was ook toen al vrij algemeen verkrijgbaar en toepasbaar. Wij vonden het alleen zo jammer dat de bouwsector toentertijd totaal geen aandacht had voor dergelijke comfortverhogende zaken en simpelweg woningen produceerde omdat er vraag naar was.” Het duo richtte mede om die reden de stichting Smart Homes op. “Misschien idealistisch, maar wij zagen het eerder als een kans om bij te dragen aan een bewustwordingsproces. We hebben ons in die tijd vooral gericht op gebruikersgemak voor senioren. In de eerste domoticawoning ging het licht bijvoorbeeld automatisch aan en uit in alle vertrekken. Gordijnen en zonwering waren op afstand te openen en te sluiten en de voordeur kon zonder sleutel geopend worden. Ook een ingenieus alarmsysteem was in dat huis aanwezig”, aldus Van Berlo. Het huis heeft de afgelopen jaren op de BouwRai en in diverse steden gestaan om te laten zien dat het slimme wonen niet iets voor de toekomst is, maar nu al toegepast kan worden.

En met succes, want domotica is tegenwoordig een term waar veel bedrijven mee schermen. Een beetje alarminstallateur spreekt al van domoticatoepassingen zodra er een persoonsgebonden alarm in een huis wordt geïnstalleerd. Steeds meer woningen worden voor oplevering al voorzien van ISDN-centrales en internetverbindingen. Wat dat betreft lijkt de stichting in de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage te hebben geleverd aan het bewustwordingsproces van veel aan bouw gerelateerde bedrijven en instellingen.

Keerzijde

Toch kent domotica sindsdien ook een keerzijde. Van Berlo: “Het is natuurlijk geweldig dat mede dankzij de eerste domoticawoning al diverse toepassingen worden doorgevoerd in nieuwbouwprojecten. Daarentegen hebben we er gezamenlijk en onbewust voor gezorgd dat domotica tegenwoordig in één adem wordt genoemd met senioren. Nu veel gemeenten en ontwikkelaars zich focussen op seniorenwoningen, lijkt domotica alleen weggelegd te zijn voor de oudere medemens. En dat is dus niet het geval.” Om die reden spreekt Van Berlo liever van slimme huizen of Smart Homes. Maar hoe slim is dat huis nu precies?

Op het gebied van duurzame energie kent het huis lage temperatuurverwarming, een zonneboiler, warmteterugwinning en een voor een bungalow zeer hoge isolatiegraad. Verder gaan alle lampen in het huis door middel van bewegingmelders aan. “Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar wel zo gebruikersvriendelijk. Als er ergens in het huis een raam open staat, gaat de verwarming in dat vertrek automatisch omlaag. Bovendien kun je op je televisie zien hoeveel je precies verbruikt hebt die dag. Op die manier gaan mensen bewuster om met hun energieverbruik.” Ook de energiemaatschappij kijkt op afstand mee en kan zo nodig opmerkingen aan de bewoners geven als er exorbitant verbruik optreedt.

Thuisbioscoop

Nog steeds gaan de gordijnen automatisch open en dicht en is de zonwering zelfdenkend. Nieuw is de koppeling aan een touchpad. Zodra iemand een film wil kijken op de thuisbioscoop, hoeft hij of zij slechts met één druk op de knop de film te starten en het huis dimt de lichten, sluit de gordijnen en stelt het geluid zelf in. Ook aan telewerken is gedacht. Het huis kent een eigen server en een ADSL-verbinding met het wereld wijde web.

Veel opzien baart het toilet in de slimme woning. Die is voorzien van een sproei-installatie en ingebouwde föhn. “Op die manier kan één van de meest beschamende zaken die gehandicapten en senioren kan overkomen toch zonder hulp gedaan worden. Daar draait het in dit huis allemaal om. Comfortverhogende en tegelijkertijd zeer praktische oplossingen die het leven een stukje aangenamer maken”, aldus Van Berlo.

Samen met haar man hoopt ze dat er over vijf jaar standaard bekabeling in nieuwe woningen wordt aangelegd, mooi weggewerkt achter sierplinten en aangesloten op de meterkast die dan eigenlijk een automatiseringskast is geworden. “Ik denk wel dat het binnen nu en vijf jaar zo ver zal komen. Voor ruim 40.000 gulden heb je vrijwel alle toepassingen die we hier tonen in je eigen huis. De vraag van de markt dicteert op den duur hoe de bouwsector met dergelijke ontwikkelingen om zal gaan.”

Reageer op dit artikel