nieuws

Schoolbranden drijven premie op

bouwbreed Premium

Als gevolg van acht schoolbranden in de afgelopen twee jaar, ziet de gemeente Zoetermeer de premie voor de brandverzekering stijgen van 4,5 ton naar 2,5 miljoen gulden per jaar.

De huidige polis loopt aan het eind van dit jaar af. Maar doordat sinds 1999 acht grote schoolbranden in de gemeente hebben gewoed, met een totale schade van meer dan 13 miljoen gulden, zagen drie van de vier geïnteresseerde verzekeraars bij de Europese aanbesteding af van een aanbieding.

Slechts één gegadigde assuradeur bleef over: VNG-verzekeraars. Op basis van het berekende risico vraag VNG een nieuwe jaarpremie van 2,5 miljoen gulden. Daarnaast hanteert VNG de mogelijkheid om het contract aan het eind van ieder jaar eenzijdig op te zeggen.

De verzekeraar heeft wel laten weten dat zij 50 procent korting op de verzekering kan geven als de gemeente investeert in een gecertificeerde brandmeldinstallatie en inbraakbeveiliging voor alle scholen. Hiermee is een bedrag gemoeid van ruim 5 miljoen gulden.

Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft op dit moment 90 procent van de scholen al een inbraakbeveiliging. Alleen voldoen de beveiligingen niet aan de kwaliteitseisen van VNG.

Op dit moment loopt een proef bij vijf scholen die om vandalisme te voorkomen zijn uitgerust met camerabewaking. Maar ook dat voldoet nog niet aan de eisen van VNG, die brandsensoren willen zien in elke gebruiksruimte.

In het voorjaarsdebat dat op 1 november plaatsvond, spraken de leden van de raadscommissie Middelen over de reservering van 500.000 gulden voor een premiestijging. Voor de leden die zich nu geconfronteerd zien met de huizenhoge stijging van de kosten, was het daarom wel even schrikken.

Vanwege de branden in de afgelopen jaren realiseert men zich wel dat de gemeente een klant is met een verhoogd risico, maar dat anderzijds het niet verstandig is om niet verzekerd te zijn.

Reageer op dit artikel