nieuws

Opknapbeurt van 100 miljoen voor noordoostelijk Drachten

bouwbreed Premium

Zeshonderd woningen in het noordoosten van Drachten worden de komende tien jaar gesloopt en vervangen door nieuwe 2-onder-1-kap woningen, vrijstaande huizen, appartementsgebouwen en seniorenwoningen.

Die plannen hebben de gemeente Smallingerland, woningbouwvereniging Smallingerland en woonbedrijf Talma bekend gemaakt. Met de plannen is een bedrag van ruim 100 miljoen gulden gemoeid.

De wijk Noordoost in Drachten is een typische jaren vijftig buurt, bestaande uit zo’n 2100 woningen. Veel daarvan zijn in bezit van één van de beide woningbouwcorporaties. “De kwaliteit van de woningen is niet meer van deze tijd”, legt woordvoerder P. Lansen van de gemeente de reden van de herstructurering uit. “Verder is de wijk in de loop der tijd onoverzichtelijk geworden. Daar willen we verandering in brengen.”

Gemeente en corporaties zijn in de gelukkige omstandigheid dat door de verplaatsing van een rugbyveld als eerste met de nieuwbouw kan worden begonnen en dat sloop volgt. “Meestal is het andersom. Nu kunnen we in een verhouding van één op één gaan bouwen en slopen.” Het doel is om de prijs van de huurwoningen zo te houden dat deze betaalbaar blijven voor de huidige bewoners. “Veel wijkbewoners willen graag blijven.”

De corporaties nemen de woningbouw voor rekening. Daar is een bedrag van rond de 90 miljoen mee gemoeid. De gemeente investeert 15 miljoen in de inrichting van de openbare ruimte.

Reageer op dit artikel