nieuws

NMa handhaaft verbod anti-leurregeling schilders

bouwbreed

Het verbod op de anti-leurregeling in de schildersbranche blijft ondanks bezwaar van de Vereniging Belangen Behartiging Schildersbedrijf (VBBS) gehandhaafd. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bepaald.

In februari van dit jaar oordeelde de kartelpolitie al dat de aanbestedingsregelingen in de schildersbranche niet door de beugel kunnen. De branche tekende echter beroep aan tegen het toen afgekondigde verbod van de regelingen. Anders dan de NMa, zijn de schilders van mening dat de regelingen niet concurrentieverstorend werken.

De anti-leurregeling werd in het leven geroepen om oneindig ‘leuren’ van opdrachtgevers met de offertes van schilders te voorkomen. Centrale rol in de regeling speelt de VBBS, die bij een aanbesteding bepaalt welke aanbieder het alleenrecht krijgt gedurende twee maanden te onderhandelen met de opdrachtgever. Onderhandelingen met andere aanbieders mogen in die periode niet plaatsvinden.

Voor de NMa is dat juist ontoelaatbaar. “De aanbestedingsregelingen beperkt de handelings- en keuzevrijheid van de opdrachtgever, omdat zij niet met andere gegadigden mogen onderhandelen dan door de VBBS van te voren vastgestelde partijen. Hiermee verstoort de VBBS de werking van de markt”, aldus de kartelwaakhond, die van mening is dat opdrachtgevers zelf de offertes moeten kunnen vergelijken op basis van zaken als prijs, kwaliteit en service.

Doorn in het oog

Ook het verstrekken van inschrijfvergoedingen, is de NMa een doorn in het oog. “Dit systeem zorgt ervoor dat de VBBS-leden hun aanbieding collectief met een bepaald, vooraf afgesproken bedrag verhogen, terwijl de Mededingingswet prijsafspraken tussen onderling concurrerende bedrijven verbiedt.”

De NMa heeft overigens aanwijzingen dat de anti-leurregeling nog altijd gehanteerd wordt in de schildersbranche, ondanks het eerder opgelegde verbod. Bedrijven die de wet overtreden zullen worden aangepakt, dreigt de NMa.

Reageer op dit artikel