nieuws

Nieuwbouw kantoren voor het eerst gedaald

bouwbreed Premium

In Nederland is dit jaar een kwart minder kantoorruimte in aanbouw genomen dan vorig jaar. Dat stelt onderzoeker R. Bak van het Kantoren Fonds Nederland.

In totaal ging ongeveer 1,52 miljoen vierkante meter de bouwfase in tegen 2 miljoen meter vorig jaar.

Het Kantoren Fonds Nederland constateert dat voor het eerst sinds jaren de nieuwbouw afneemt. Volgens Bak zal de daling de komende jaren doorzetten. Dit komt doordat een belangrijk deel van de in 2000 en 2001 in aanbouw genomen kantoren nog geen gebruiker heeft en daarnaast de leegstand in de bestaande voorraad toeneemt. Bovendien verwacht hij een afnemende vraag naar kantoren.

De daling van de kantorennieuwbouw is thans het grootst in de koopsector. In die categorie is de nieuwbouw met zo’n 60 procent naar beneden gegaan. In de huursector, die traditiegetrouw het grootste deel van de nieuwbouwproductie voor zijn rekening neemt, bedraagt de daling 13 procent.

Geografisch gezien is de grootste bouwactiviteit momenteel in Amsterdam te vinden. In de hoofdstad ging dit jaar ongeveer 300.000 vierkante meter de bouwfase in. De stad Utrecht is met 133.000 vierkante meter nieuwbouw een goede tweede, op ruime afstand gevolgd door de gemeente Eindhoven (68.000 vierkante meter).

Kantorenwijken

Tevens kan veel nieuwbouw worden geregistreerd in de Haarlemmermeer (Schiphol en omgeving), Rijswijk, Almere, Amersfoort, Maastricht, Arnhem en Zwolle. Opvallend is dat een groot deel van de nieuwbouw zich concentreert in zogenoemde kantorenwijken; het aandeel daarvan in de totale nieuwbouwproductie is gestegen tot 70 procent. Volgens Bak bedraagt – inclusief de in aanbouw genomen projecten – de totale kantorenvoorraad in ons land ongeveer 40 miljoen vierkante meter.

Reageer op dit artikel