nieuws

Nevelblusser in tunnel stuit nog op scepsis

bouwbreed Premium

Tunnelbeheerders zijn over het geheel genomen niet erg onder de indruk van bluswater. De oorzaak van die scepsis ligt in de ervaringen met sprinklerinstallatie.

Het koelend effect van waterdruppels verstoort de verschillende lagen in rook en bemoeilijkt daardoor een snelle evacuatie. Met die wetenschap in de bagage, raadt de internationale wegenfederatie AIPCR de installatie van sprinklers in tunnels af.

Een tunnelbrand hoeft niet meteen uit; veel belangrijker is dat die onder controle blijft zolang er mensen worden geëvacueerd en dat de tunnelstructuur niet onherstelbaar beschadigt. De tunnel moet dan over een zogeheten nevelblusser beschikken. Water heeft in vernevelde vorm een beduidend groter oppervlak. Verhoudingsgewijs weinig water beperkt de temperatuurstijging. Het volume ervan neemt bij het verdampen explosief toe en drukt zo de zuurstof uit de brandhaard. Daarbij bindt de nevel giftige rookgassen en roet en reinigt zo de lucht. Aquasys uit Linz testte een nevelblusser in 200 meter nagebouwde autotunnel. De bevindingen komen overeen met de praktijk in afgesloten ruimten waar verneveld water afdoende branden blust.

Reageer op dit artikel