nieuws

Metselwerk verleden tijd met novabrik

bouwbreed Premium

Door de speciale vorm is de betonnen stapelsteen van MBI, de novabrik, als een kort stuk rabathout droog te stapelen en met een schroef aan een houten ondergrond te bevestigen. Het resultaat lijkt op een gevel van breukstenen die in halfsteens verband zijn gelijmd.

Een eigenaar van een woning in Mill wilde volgens H. van den Heuvel, hoofd productontwikkeling bij MBI, het liefst in eigen beheer aan de gang gaan. Het woonhuis heeft grote muurvlakken en dat is volgens Van den Heuvel de ideale situatie om de novabrik toe te passen.

“Over het algemeen kan je zeggen dat de novabrik duurder is dan regulier metselwerk. Alleen bij gesloten vlakken valt de meerprijs weg”, aldus Van den Heuvel. Oorzaak hiervan is dat de novabrik door het droogstapelen gevoeliger is voor maatvoering. Met voegen zijn eventuele maatverschillen niet weg te werken. Bij gevelopeningen of muurdammen moeten de betonstenen meestal pasgezaagd worden en dat kost tijd en dus geld.

Voor de hoeken zijn geen haakse passtukken beschikbaar omdat een hoek in een bouwwerk wel eens niet precies 90 graden is. Hiervoor maakt MBI linkse en rechtse stenen met een schuine kant. Deze hoekstenen kunnen zowel koud op elkaar aansluiten als worden opgevuld met op kleur gebrachte specie.

Van den Heuvel: “Eigenlijk is houtskeletbouw het meest geschikt voor de novabrik omdat dan het isolatiepakket doorgaans al in de constructie zit. Bij een binnenspouwblad van beton heb je nog een extra handeling voor het aanbrengen van isolatie en dat maakt het weer duurder.”

Niet elke steen wordt op het achterliggende regelwerk vastgezet. Eén schroef draagt acht stenen en dat blijkt ruimschoots voldoende. Het is mogelijk tot een hoogte van 100 meter te bouwen.

De monteur begint voor het aanbrengen met een aluminium profiel op ongeveer 10 centimeter boven het maaiveld. Het profiel is voorzien van luchtsleuven die ventilatie van de spouw mogelijk maken. Het profiel heeft geen dragende functie, maar dient als horizontale basis. Als draagconstructie voor de betonnen stenen dienen geïmpregneerde regels. Het formaat van deze latten is afhankelijk van de dikte van het isolatiepakket.

De betonsteen heeft het uiterlijk van een breuksteen en is leverbaar is vier kleuren. De stenen worden in halfsteensverband gestapeld. De lengte is 230 millimeter, de lagenmaat bedraagt 75 millimeter en de dikte is 65 millimeter. Volgens Van den Heuvel gaan er 58 stenen is een vierkante meter. Het totaal gewicht per vierkante meter is 130 kilogram.

De werkzaamheden in Mill zijn uitgevoerd in het kader van een pilot project van MBI. Het bedrijf richt zich vooralsnog op de export van de novabrik naar Duitsland en is op zijn vroegst begin 2003 beschikbaar op de Nederlandse markt.

Reageer op dit artikel