nieuws

Leer-werkplekken vmbo in convenant

bouwbreed

Leer-werkplaatsen voor derde- en vierdejaars vmbo’ers krijgen een officiële plaats binnen het bedrijfsleven. Dat is het resultaat van een convenant dat staatssecretaris Adelmund van Onderwijs donderdag met vakbeweging en werknemers heeft gesloten.

Een speciale fiscale regeling ondersteunt de deelnemende bedrijven om te zorgen voor de juiste begeleiding en middelen voor leerlingen.

Veel leerlingen van het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) laten liever hun handen wapperen, dan dat ze met hun neus in de boeken zitten. Zij hoeven door de leer-werkplaatsen minder op school te zitten en kunnen door te werken in een bedrijf toch hun diploma halen. Hierdoor zou ook het risico op voortijdig schoolverlaten verlaagd worden.

De introductie van leer-werktrajecten moet ook verdere samenwerking tussen scholen en bedrijven stimuleren, zoals docentenstages, zij-instroom, kennisuitwisseling en kennisontwikkeling. Scholen zijn al vanaf begin dit schooljaar gestart met leer-werktrajecten.

Reageer op dit artikel