nieuws

Lankhorst Recycling van toevalstreffer tot marktleider

bouwbreed Premium

Sommige bedrijven komen min of meer toevallig tot stand en groeien ook nog uit tot marktleider. Zo ontstond eind jaren zeventig Lankhorst Recycling. Een aantal medewerkers van de touwfabrieken gingen experimenteren met het afval van de touwproductie. Het eerste product dat de experimenten opleverde was het reflectorpaaltje langs de snelwegen, maar al snel kwamen er ook andere producten uit de nieuwe afdeling van de Friese touwfabrieken.

Nu wordt er geen touw meer in Sneek geproduceerd, alleen maar verkocht. Sinds de fusie met Euronete uit Portugal is de touwproductie daarheen verplaatst.

Dat betekent echter niet dat er in Sneek geen activiteiten meer ontplooid worden. Op het terrein grenzend aan de binnenstad wordt zelfs druk gebouwd. “Daar komt onze nieuwe productiehal voor het produceren van kunststofproducten voor de Grond Weg en Waterbouw sector”, zegt ir. E. Flohr, algemeen directeur van Lankhorst Recycling.

In de bestaande hal blijft de productie van de industriële producten. Flohr rekent daartoe onder andere de fabricage van kunststofpallets, en de rioolputten die het Friese bedrijf ontwikkelde in samenwerking met Wavin.

Overname

De algemeen directeur, die van origine vliegtuigbouwer is, verwacht dat de markt voor de kunststofproducten van zijn bedrijf de komende jaren flink zal groeien. “Kunststof is nu een volwaardig product. We redeneren niet meer vanuit de recycling van plastic, maar vanuit de vraag van de markt”, legt de ondernemer uit.

Hij ziet dan ook grote kansen voor zijn producten in de gww-sector, omdat het een prima vervanger is van geïmpregneerd en tropisch hardhout. “Kunststof loogt niet uit, dus het milieu vervuilt er niet door. Daar komt bij dat kunststof een duurzaam product is en zo tropisch hardhout prima kan vervangen”, verklaart Flohr zijn verwachtingen.

De verwachtingen zijn ook één van de redenen om het Limburgse EKON over te nemen. Deze producent van kunststofplaatdelen ziet de ingenieur als een goede aanvulling op het bestaande aanbod. “We kunnen ze nu in principe in oneindige lengte leveren, met een maximale breedte van 3,50 meter.”

Synergie

Daarnaast spreekt de directeur van de synergievoordelen. Beide bedrijven opereren in dezelfde markt, gebruiken dezelfde grondstof en produceren complementaire producten. “EKON levert onder andere plaatmateriaal voor speeltoestellen. Wij leveren de palen voor diezelfde toestellen”, geeft de zakenman als voorbeeld. Ook verwacht hij dat de plaatdelen in de toekomst veel meer gebruikt gaan worden in de oeverbescherming en bij de aanleg van steigers in jachthavens.

Het Sneker bedrijf levert daar nu al de heipalen voor. Deze twaalf tot zestien meter lange kunststofpalen worden versterkt met glasfiber om zo de nodige stijfheid te realiseren. “Dat is bij lange palen erg belangrijk, want het maakt de steigers een stuk stabieler”, legt Flohr uit.

Tot het productenpakket behoren ook complete bruggetjes voor voetgangers. “Hier gebruiken we ook de heipalen en daarnaast leveren we ook de brugleuning in een andere kleur”, laat de directeur zien aan de hand van een foto. Daar staat de brugleuning wit afgebeeld, maar de Friese kunststofproducent levert ook andere kleuren. Dat is vaak een moeilijk proces, omdat de basiskleur van het kunststofgranulaat zich daarvoor moet lenen. “Zwart is makkelijk, maar alle kleuren zijn in principe mogelijk. We kunnen dat bij onze leveranciers bestellen, want het is al lang niet meer zo dat we geld toe krijgen omdat we plastic een nieuwe bestemming geven.” Voordat de grondstof verwerkt wordt, wordt deze eerst getest in het laboratorium.

Hoewel de meeste producten met behulp van een robotlijn worden gefabriceerd, kent het bedrijf ook een afdeling waar confectie producten worden gemaakt, zoals Flohr het omschrijft. Dan gaat het om kleine series volgens klantspecificatie.

Behalve het marktleiderschap in Nederland, exporteert het Friese bedrijf ongeveer de helft van de productie, die voor 2002 door Flohr geschat wordt op 26.000 ton eigen product, “inclusief EKON”.

Export

Veel van die export gaat naar de omringende landen. “Dan praten we over ongeveer 95 procent van de export, maar we hebben ook klanten in de Verenigde Staten van Amerika, Japan, Taiwan en Indonesië”, geeft Flohr als voorbeelden.

Maar ondanks het grote percentage export, verwacht hij de komende jaren binnen de Nederlandse grenzen flink te groeien. De afgelopen vier jaar is het bedrijf 2,5 keer groter geworden en voor de komende periode verwacht de ondernemer weer een dergelijke omzetverdubbeling. Grotendeels zal die komen uit autonome groei en de introductie van nieuwe producten, want de algemeen directeur ziet voorlopig geen andere overname kandidaten in het verschiet liggen.

Kerngegevens

Naam Lankhorst Recycling BV

Dochter van Lankhorst Euronete BV

Directie ir. E. Flohr MBA

Opgericht 1803 (Lankhorst Touwfabrieken) 1979 (Lankhorst Recycling BV)

Omzet 110 miljoen Euro (Lankhorst Euronete BV)

Medewerkers 1000 Lankhorst Euronete BV, waarvan 400 in Nederland; 180 Lankhorst Recycling BV

Activiteiten Touw, garens, netten en gerecyclede kunststofproducten, zoals planken, palen, vormdelen, rioolputten en pallets.

Regio Nederland en Europa (Lankhorst Recycling)

Keurmerken ISO 9001 en 14.001 (EKON), KIWA keur, TüV.

‘Het is al lang niet meer zo dat we geld toe krijgen’

Reageer op dit artikel