nieuws

Klein gespuis wint het van de grote bouwbedrijven

bouwbreed Premium

Na eindeloos overleg, gecalculeer en bijstelling van de plannen kan dan eindelijk de eerste paal voor het bouwproject de grond in. De champagne bruist, de persdocumentatie ziet er gelikt uit, er is feest. Met zijn gezicht in driedelig blauw geplooid, heerst de projectleider over de bouwplaats. Dan ineens steekt een zandhagedis zijn waardevolle kopje omhoog. Hij blijkt de werkelijke heerser over de bouwplaats.

Noordwijkerhout, Roermond, Heerlen, IJmuiden, Arnhem, Overbetuwe, Pannerden en Vught hebben hier inmiddels al enige kennis over opgebouwd. Het is nog maar een greep uit het grote aantal gemeenten dat hiermee is geconfronteerd.

Op 5 november verbood staatssecretaris Faber (LNV) de bouw van een motel en 120 vakantievilla’s in Noordwijkerhout. De zeldzame zandhagedis zou door de bouw van het project Dunimar verloren gaan.

Her en der steken rugstreeppadden, vleermuizen, een koppeltje ijsvogels, de geelgestipte levendbarende hagedis en knoflookpadden een beschermd pootje op en stagneren de bouw van woonwijken, industrieterreinen en kantoorcomplexen.

In Heerlen haalde de korenwolf argeloos de bouw van de bedrijventerreinen Avantis en Trilandis onderuit. Voor het eerst in de geschiedenis spande de vereniging Das en Boom een rechtszaak gemeente contra knaagdier aan.

Hoefijzerneus

“En dat is nog maar het begin”, stelt prof. mr. J. Verschuuren in zijn oratie aan de Katholieke Universiteit Brabant. “Naarmate de ruimte in Nederland schaarser wordt, komen meer zeldzame dieren in het gedrang.” De hoogleraar Europees en internationaal milieurecht meent dat soortgelijke zaken ook zijn te verwachten bij de (inheemse) Noorse woelmuis, geelbuikvuurpad, mercuurwaterjuffer en de kleine hoefijzerneus.

Sommige beschermde diersoorten heeft niemand ooit gezien. Andere zijn zo klein dat ze nauwelijks te zien zijn. Zoals de twee millimeter grote zeggekorfslak die manhaftig de aanleg van de A73 op de oostelijke Maasoever dwarsboomt. In de aangescherpte Europese regelgeving zitten inmiddels zoveel beschermde diersoorten, dat bijna alleen de gewone rat en muis er nog buiten vallen. Zelfs de huismus is beschermd.

Als gemeenten een bouwkavel onzorgvuldig controleren op de aanwezigheid van beschermde diersoorten, is dit een garantie voor een aanzienlijke stagnatie in de bouwprocedure. Zoals in IJmuiden, waar niets de aanleg van de derde haven in de weg leek te staan. Totdat een kat binnenschreed met het waardevolle staartje van een zandhagedis uit zijn bek. Er bleken er meer dan honderd te zitten.

Timing

In Arnhem eist de lokale partij Zuid Centraal een onderzoek (achteraf) naar de aanwezigheid van de kamsalamanders en rugstreeppadden, die een stokje steken voor de nieuwbouwwijk Schuytgraaf. De timing van de partij is uiterst ongelukkig. De diertjes zijn nu in winterslaap en onvindbaar. Pas volgend voorjaar laten ze zich weer zien. Een stagnatie van ten minste een halfjaar in het bouwproces.

Reageer op dit artikel