nieuws

Kabelproducent Draka Holding schrapt 350 arbeidsplaatsen

bouwbreed Premium

Bij kabelproducent Draka Holding verdwijnen 350 arbeidsplaatsen als gevolg van de voortdurende malaise in de Europese telecomsector. Dat heeft het Amsterdamse concern vrijdag bekend gemaakt.

De meeste gedwongen ontslagen vallen in Amerika, Engeland en Duitsland. In Nederland worden tachtig tijdelijke krachten op straat gezet. Volgens Draka-topman S. van Kesteren is de saneringsoperatie inmiddels grotendeels doorgevoerd.

De huidige ongunstige marktomstandigheden binnen de glasvezelkabelsector nopen de kabelproducent tot kostenbesparingen, aldus de bestuursvoorzitter. Hij verwacht niet dat die omstandigheden in het eerste kwartaal van volgend jaar al zullen aantrekken. “Daarom is er nu een aantal kostenbesparende maatregelen doorgevoerd, waaronder een reductie van het personeelsbestand met 350 personen.”

Onzekerheid

Wanneer de vraag vanuit de telecommunicatiemarkt naar glasvezelkabel zal toenemen, kan Van Kesteren nog niet voorzien. “De algehele verwachting is wel dat de markt in de tweede helft van volgend jaar zal aantrekken. Maar zeker weten we dat niet. Iedereen leeft daarover in onzekerheid.”

Van Kesteren is er evenwel van overtuigd dat het weer goed komt. “We zitten nu in een tijdelijke dip, die veroorzaakt is door het uiteenspatten van de dotcom-zeepbel, de gebeurtenissen van 11 september en de financieringsproblemen bij telecom-operators. Als de dip voorbij is, zal de vraag echter razendsnel toenemen. Dan moeten we weer fors gaan produceren.”

De Draka-topman benadrukt dat de problemen zich alleen voordoen in de glasvezelmarkt. “In andere markten, zoals de olie-, gas- en transportsector blijft de vraag onverminderd goed.”

Winststijging

De Amsterdamse kabelfabrikant wijzigt haar eerder afgegeven prognose voor 2001 dan ook niet. Van Kesteren houdt vast aan een winststijging van 20 procent. “Dat betekent dat het nettoresultaat voor dit jaar uit zal komen op ongeveer 116 miljoen euro”, aldus de bestuursvoorzitter.

Reageer op dit artikel