nieuws

‘Illegaal kappen van bossen is wereldwijd probleem’

bouwbreed Premium

Het illegaal kappen van bossen is een mondiaal probleem dat internationaal moet worden bestreden. Daarom wordt door de European Hardwood Federation, de Europese organisatie van importerende hardhouthandelaren, een rondetafelconferentie belegd.

De bijeenkomst vindt plaats in het voorjaar en is gericht op het vinden van een oplossing voor het probleem. Dat heeft de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) bekend gemaakt.

“Illegale kap is niet alleen slecht voor het bos, het milieu en de economische positie van de landen waar het plaatsvindt, het frustreert ook de reguliere marktwerking en schaadt daarmee de bonafide exporterende en importerende houthandel”, stelt de VVNH.

De organisatie onderschrijft de verontrustende berichten over de import van illegaal gekapt hout waarmee het Wereldnatuurfonds en Milieudefensie onlangs naar buiten kwamen. De VVNH tekent daarbij aan dat de gegevens die de milieuorganisaties naar buiten brachten moeilijk te controleren zijn, maar desondanks serieus genomen moeten worden. De houthandelaren vinden dat het bestrijden van de illegale kap niet alleen door Nederland kan worden aangepakt. Ze noemen het probleem daarvoor te complex en te mondiaal. Ook wijzen ze er op dat de import van het gewraakte hout niet illegaal is. Maar dat uitsluitend de productiewijze is verboden.

Verder constateert de organisatie dat “de beschikbare handhavingsinstrumenten en -capaciteit van de overheidsinstanties in de producentenlanden en controlemechanismen waarmee de importerende houthandel kan bepalen of het hout dat men koopt niet illegaal gekapt is, overduidelijk ontoereikend zijn.”

Reageer op dit artikel