nieuws

Hoger onderwijs in Leeuwarden gaat naar campus

bouwbreed Premium

De Christelijke Hogeschool Noord-Nederland (CHN), de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL), de gemeente Leeuwarden en de provincie Friesland steken samen de komende vijf jaar zo’n 300 miljoen gulden in de bouw van een zogenoemde kenniscampus in het Rengerspark in Leeuwarden. Deze zal plaats bieden aan 14.000 studenten.

De CHN breidt het bestaande onderkomen aan de Rengerslaan uit. De NHL volgt met een renovatie van zijn schoolcomplex dat eveneens aan de Rengerslaan is gevestigd. In het Rengerspark is nieuwbouw voor de NHL-afdelingen techniek, management en economie gepland. Die zijn nu nog elders in Leeuwarden gevestigd. Deze locaties worden afgestoten.

De kenniscampus zal verder bestaan uit studielandschappen (plekken waar studenten met de modernste ict-apparatuur kunnen studeren), een studentencafé, een centrum voor levensbeschouwelijke vraagstukken, een reisbureau en een boekwinkel. Ook komen er sportvoorzieningen en studentenwoningen. Groen en waterpartijen completeren het beeld.

“De campus is een versterking van de positie van het hoger onderwijs in Friesland”, vindt J.C.M. Mensink, lid van het College van Bestuur van de NHL.

Dat de provincie en de gemeente Leeuwarden een nadrukkelijke rol speelden in de totstandkoming van de campus, noemt het collegelid ‘uniek’. De NHL steekt in totaal 100 miljoen in de bouw en de CHN 30 miljoen. Het restant is voor provincie en gemeente. De eerste bouwactiviteiten starten volgend jaar. Architect en aannemer(s) worden naar verwachting in het voorjaar bekend gemaakt.

Reageer op dit artikel