nieuws

De knoet en de knevel

bouwbreed Premium

Het leek er allemaal op dat het een rustig beursweekje zou worden. De grote beleggers zijn druk bezig hun boeken af te sluiten en hun eindejaarsbericht te schrijven.

In de bouw ook al geen overmaat aan nieuws, althans van het financiële front. Hier een daar een kleine overname en een management buy out. Voor de beleggers echter weinig om van te smullen aangezien er geen beursgenoteerde bedrijven bij betrokken waren.

Wat dat betreft was de eindejaarsrede van Joop Janssen van Heijmans, toch bekend om zijn flamboyante en nieuwswaardige uitspraken, maatgevend. Weinig nieuws, behalve dat het Heijmans goed gaat, maar ook dat is geen nieuws.

Gelukkig zijn er dan advocaten in ons land. De bekende Leo Spigt en zijn kantoorgenoot Martien Pelinck doen den volke kond van hun opvatting dat HBG en Strukton gekneveld zijn door Tineke Netelenbos. Het beeld van Carel Jan Reigersman als stout jongetje vastgebonden door juf Tineke verschijnt welhaast onvermijdelijk op het netvlies. Geen verheffend gezicht.

Financieel zijn de uitlatingen van Spigt en Pelinck echter wel aantrekkelijk. Als zij gelijk hebben dan berust de betaling van 10 miljoen aan de NS op een dwaling en is als onverschuldigde betaling terug te vorderen. En 10 miljoen meer winst is voor HBG nooit weg. Het zal zelfs VEB-directeur Peter-Paul de Vries ongetwijfeld een glimlach ontlokken.

Spigt en Pelinck hebben in ieder geval één ding bereikt. Het aandeel HBG pakte maar liefst 81 eurocent op 12,30 euro.

Hiermee zijn we terug op de beurs. Het is zoals gezegd de week van de kleine beleggers. Dat betekent dus kleine omzetten en relatief grote koersschommelingen.

Beurshandelaren zagen begin deze week alweer de 500 punten gloren bij de AEX en zelfs een index van 520 bij de jaarwisseling was niet onmogelijk. Dan mag er nog wel heel wat gebeuren.

Voor de rest was het ouderwets. Jojoënde technologiefondsen en bouwfondsen die weinig doen. Des te opvallender was daarom Koninklijke Volker Wessels Stevin, die langzaam richting de 22 euro ging, op woensdag inleverde en op vrijdag ineens weer opveerde. Nogmaals, bij lage omzetten. Een conclusie is er dus nauwelijks aan te verbinden.

Het is wat dit betreft te hopen dat HBG en Strukton alsnog besluiten de knoet uit de kast te halen om de knevel van Tineke te kastijden. Dat levert dan in ieder geval weer nieuws op.

Reageer op dit artikel