nieuws

Corporaties verkopen minder huurhuizen

bouwbreed Premium

Woningcorporaties hebben vorig jaar minder huurwoningen verkocht dan verwacht. De belangrijkste oorzaak is dat huren in 2000 goedkoper was dan kopen, zo blijkt uit onderzoek van de vereniging van woningcorporaties Aedes. In totaal verkochten de corporaties 15.610 huurwoningen, terwijl de verwachting 21.000 was. Aan de corporaties ligt het niet, aldus Aedes gisteren. Die bieden woningen wel te koop aan, maar huurders schrikken vaak terug voor de hoge woonlasten. Dat zal dit jaar niet veranderen, verwacht de vereniging.

Ook het aantal nieuwbouwwoningen dat de corporaties hebben gebouwd, is in 2000 omlaag gegaan. In 1999 waren dat er nog 16.000, vorig jaar 10.670. Hierdoor neemt het totale aantal huurwoningen van de corporaties af.

De gemiddelde verkoopprijs van de corporatiewoningen in Nederland is met 16.000 gulden gestegen tot ruim 184.000 gulden, zo blijkt uit het onderzoek.

Staatssecretaris Remkes wil graag dat de corporaties de komende tien jaar 50.000 huurwoningen per jaar verkopen. Aedes heeft van meet af aan gezegd dat dat “niet realistisch” is, aldus voorzitter W. van Leeuwen. “We hadden wel het idee dat het aantal zou stijgen, maar zelfs dat is niet gebeurd. Remkes moet hier zelf maar consequenties aan verbinden.”

Reageer op dit artikel