nieuws

Britse kroonprins kraakt bouw wolkenkrabbers

bouwbreed Premium

Architecten die alleen maar wolkenkrabbers bedenken, lijden aan hoogmoedswaanzin. De hoge gebouwen zelf zijn vaak niets meer dan “te ver opgeblazen fallusconstructies” die meer zeggen over het ego van de ontwerper dan over zijn vakmanschap.

Hoge kantoren “hebben geen manieren” in de wijze waarop ze de vele fraaie monumenten in een stad als Londen overschaduwen.

“Nieuwe gebouwen met hun hoofd in de wolken zouden hun voeten beter op de grond moeten houden. Wolkenkrabbers hebben geen enkel nut voor de gemeenschap, ze worden alleen maar neergezet omdat iemand zo nodig iets moet bewijzen. Bij de moderne vormgeving gaat het kennelijk meer om eruit springen dan erbij passen.”

Bewust

Met die woorden kraakte kroonprins Charles van Groot-Brittannië de al gebouwde of nog geplande wolkenkrabbers in de Britse hoofdstad. Charles deed dat in het hol van de leeuw: een congres over het bouwen voor de 21ste eeuw, waar juist de toekomst van de wolkenkrabber centraal stond.

“Ik neem aan dat we ook na 11 september gewoon doorgaan met dit soort gebouwen, maar de mensen zijn zich in ieder geval nu meer bewust van hun weerstand en van de tijd die het hen zal kosten om er op tijd uit te komen.”

Bordeel

De kroonprins staat niet bepaald bekend als fan van de hedendaagse architectuur. Hij zei zelf dan ook “Ik denk dat ik hier net zo welkom ben als de politie in een bordeel.”

Volgens Charles is het Parijs en Berlijn wel gelukt om de ‘skyline’ te handhaven, terwijl Frankfurt juist een voorbeeld is van hoe het niet moet. Charles liet zich niet afschrikken door burgemeester Livingstone van Londen die tijdens hetzelfde congres nog eens stelde dat de stad zeker vijftien nieuwe wolkenkrabbers nodig heeft om de concurrentie van andere Europese steden aan te kunnen.

Reageer op dit artikel