nieuws

Brandwerendheid WTC wellicht onvoldoende

bouwbreed Premium

Was de constructie van de twee torens van het WTC-complex voldoende voorzien van brandwerend materiaal, zoals dat volgens de bouwvoorschriften van New York verplicht is ? Dat is een groot vraagteken volgens prof, F. Mowrer, branddeskundige van de Universiteit van Maryland.

Mowrer is een van de deskundigen die de verwoesting van de WTC-torens onderzoekt. Hij baseert zijn twijfel op honderden foto’s die in de jaren tachtig en negentig zijn genomen door architect Roger Morse. Hij werkte in opdracht van de producent van het brandwerend materiaal, United States Mineral Products of Stanhope, in het kader van talrijke schadeclaims die werden ingediend, omdat de eerste versie van het brandwerende materiaal dat in beide torens werd gebruikt, asbest bevatte.

De foto’s van Morse tonen aan dat het materiaal niet of onvoldoende was aangebracht rond tal van centrale steunkolommen van de twee torens. F. Lombardi, hoofd van de technische dienst van de eigenaar van het WTC-complex, erkent dat er problemen waren met het materiaal. “Tijdens de winterstormen zwaaiden beide torens tot op zekere hoogte, waardoor het brandwerende materiaal losliet”, aldus Lombardi, die verzekert dat deze schade elk voorjaar werd hersteld.

Morse betwijfelt dat. Hij wijst bovendien op foto’s van stalen steunpunten van vloeren die onvoldoende waren beschermd. Tientallen foto’s uit de beginjaren van het complex tonen bovendien aan dat het brandwerend materiaal op geroeste oppervlakten is gespoten. Dat is weinig effectief, want dat laat spoedig daarna weer los. Het aanbrengen van het materiaal was door Stanhope uitbesteed aan het bedrijf van Louis DiBono, lid van een beruchte New Yorkse maffiafamilie. Morse zegt niet te kunnen aantonen dat er misdadige opzet in het spel is geweest. “Maar mijn foto’s tonen wel aan dat belangrijke delen van beide WTC-torens niet, of onvoldoende of ondeskundig met brandwerend materiaal zijn behandeld.”

Reageer op dit artikel