nieuws

Bouwvakkers waarschuwen voor betonrot in fundering

bouwbreed

Bij de bouw van tachtig woningen in de wijk De Eilanden in Groningen hebben bouwvakkers vanaf de werkvloer kritiek geleverd op de funderingen. Inspecteurs van de gemeente staken ter plaatse hun licht op en waren evenmin enthousiast over de kwaliteit. Volgens ontwikkelaar Heijmans Vastgoed BV uit Almere is er echter niets aan de hand.

Al enige tijd wordt er op de bouwplek in de nieuwbouwwijk Reitdiep, waarvan De Eilanden deel uitmaakt, gemopperd over de kwaliteit van de funderingen. Bouwvakkers klagen erover dat het betonijzer door het beton heenkomt, hetgeen na een paar jaar al betonrot kan veroorzaken.

Inspecteurs van de gemeentelijke dienst bouw- en woningtoezicht hebben poolshoogte genomen en ontdekten inderdaad een matige kwaliteit van sommige vloeren en funderingen. Er werd contact opgenomen met Heijmans en in een gesprek legde de gemeente de projectontwikkelaar de gebreken voor. Daarmee was de rol van de gemeente uitgespeeld.

Heijmans Vastgoed bevestigt het gesprek, maar wijst op de eerdere goedkeuring van de gemeente. “De funderingen van dit project voldoen aan de eisen die het bouwbesluit stelt. Bouw- en woningtoezicht is daarvan op de hoogte gebracht”, aldus een schriftelijke verklaring van de projectontwikkelaar.

Een woordvoerster benadrukt dat de gemeente inderdaad is langs geweest en haar goedkeuring heeft uitgesproken. “Alles is volgens de norm aangelegd. En eenmaal goedgekeurd blijft goedgekeurd”, luidt de versie van Heijmans. Dat er nu nog kritiek wordt geleverd, doet volgens de ontwikkelaar niet meer terzake.

Koper

De gemeente geeft aan weinig invloed te kunnen uitoefenen op de bouwkwestie. Het is een zaak tussen koper en bouwer. Elke individuele koper dient zelf de kwaliteit in de gaten te houden.

Bouwvakkers roepen ondertussen aan de zijlijn dat ze zélf geen huis zouden kopen in de nieuwbouwwijk. Want een gegarandeerde kwaliteit van zeker vijftig jaar is er, met de kans op betonrot in de fundamenten, volgens hen niet.

Reageer op dit artikel