nieuws

Bouwbond CNV verwacht weinig van controleteams

bouwbreed Premium

De Hout- en Bouwbond CNV verwacht niet dat de door staatssecretaris Hoogervorst aangekondigde controleteams veel effect zullen hebben op het zwart bijklussen. Volgens vakbondsbestuurder M. Post is een mentaliteitsverandering nodig om het probleem te tackelen.

De vakbondsman vindt het onverstandig dat bouwvakkers in hun vrije tijd regelmatig bijklussen. Niettemin noemt hij de huidige discussie over zwartwerkende werknemers op z’n zachts gezegd eenzijdig. “Elke bijklussende bouwvakker heeft een opdrachtgever. Die is minstens even verantwoordelijk. Het probleem ontstaat doordat particulieren ’s avonds en in het weekeinde bouwwerkzaamheden laten verrichten. We moeten de schuld niet afschuiven op werknemers. Het is geen probleem van de bouw, maar van de gehele samenleving.”

Volgens Post wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat er op bouwplaatsen door aannemers op grote schaal zwart wordt gewerkt. “Wij hebben daar geen signalen voor. Als er zwart wordt gewerkt, gebeurt dat met name voor particulieren. De controleteams van Hoogervorst zijn een druppel op de gloeiende plaat. Voor een mentaliteitsverandering in de samenleving is veel meer nodig.”

De CNV-bestuurder bepleit een grotere rol van gemeenten bij de aanpak van zwartwerken. “Bouw- en woningtoezicht zou bij het verlenen van een bouwvergunning moeten vragen of het werk door een erkende aannemer wordt gedaan of in eigen beheer. Als bij de uitvoering van het werk blijkt dat dat niet zo is, moet de gemeente de particuliere opdrachtgever beboeten. Dat zal ongetwijfeld leiden tot het terugdringen van zwartwerk.”

Reageer op dit artikel