nieuws

‘Bits’ moeten afrekenen met zwartwerk

bouwbreed

Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken wil dat speciale teams zwartwerk in de bouw gaan opsporen. In deze Bouw Interventie Teams (Bits) moeten politie, arbeidsinspectie, belastingdienst en opsporingsambtenaren in de sociale zekerheid samenwerken.

De bewindsman is geschrokken van de uitkomst van een onderzoek naar zwartwerk door bouwvakkers in Tiel. Hij wil nu eenzelfde aanpak als in de tuinbouw, waar het Westland Interventie Team actief is, en in de horeca, waar landelijk de horeca interventie teams actief zijn.

Vorig jaar werd al besloten zwartwerk in de bouw harder aan te pakken, door het zogeheten aantal waarnemingen ter plekke te verdubbelen. Dit betekent dat opsporingsfunctionarissen van het SFB in samenwerking met andere opsporingsdiensten vaker de bouwplaatsen zelf bezoeken. De bewindsman verwacht overigens niet het zwartwerken in de bouw volledig uit te bannen. “Het gaat erom de pakkans te vergroten.” Hij wil dat de Bits niet alleen op reguliere werktijden de grote projecten aflopen, maar ook rondkijkt in de particuliere bouw. “Je ziet overal wel puinbakken staan. Dan weet je dat er verbouwd wordt. Het zou goed zijn als de teams ook daar kijken.”

Concurrentievervalsing

De Federatie van NVOB en VGBouw BouwNed heeft inmiddels laten weten dat zwartwerken in de bouw met wortel en tak moet worden uitgeroeid. “Dergelijke praktijken zorgen voor een ernstige concurrentievervalsing”, zegt algemeen directeur J. van Tuinen.

Wat vooral steekt is dat zwartwerkers de regelgeving op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu met voeten treden. Daarmee wordt de maatschappij opgezadeld met schade en kosten. Bovendien verrichten bouwvakkers zwartwerk vooral in de avonduren en weekeinden bovenop de normale werkweek. Daardoor stijgt het gevaar voor extra ziekteverzuim en wao-instroom.

Volgens BouwNed toont het onderzoek van het SFB nog eens aan dat er haast moet worden gemaakt met de bestrijding van oneerlijke concurrentie en beunhazerij. De bouwregistratie die daarvoor in het leven was geroepen, werkt van geen kanten, dankzij onwil en onkunde bij gemeenten. In plaats daarvan wordt nu een proef gehouden, in Doetinchem, met het zogenoemde Franse systeem.

Dit houdt in dat er op elke bouwplaats een bord moet staan waarop te zien is dat er een bouwvergunning is en welke aannemer het werk uitvoert. Begin volgend jaar zal de proef worden geëvalueerd.

Op pagina 2: Bouwbond CNV verwacht weinig van controleteams.

Reageer op dit artikel