nieuws

Ballast Nedam trekt zich terug uit havenproject Gaza

bouwbreed Premium

Ballast Nedam heeft zich teruggetrokken uit de bouw van de Gaza-haven. Volgens het Amstelveense bouw- en baggerbedrijf is het project uitzichtloos geworden door de voortdurende onveiligheid in het Gazastrook.

Het besluit om het havenproject definitief te stoppen is gisteren samen met de Franse bouwpartner Spie Batignolles genomen. Deze week nog wordt het contract met de Palestijnse Autoriteit, de opdrachtgever van het project, ontbonden. De bouwbedrijven weten zich gesteund door de Nederlandse en Franse overheid, die het 150 miljoen gulden kostende havenproject medefinancieren.

Ballast Nedam hoeft niet te vrezen voor een schadeclaim van opdrachtgeverszijde. Het contract bevatte een ontsnappingsclausule, waarop beroep kon worden gedaan als spanningen tussen Israël en de Palestijnen de aanleg van de haven onmogelijk zouden maken.

De Nederlandse overheid ziet ruim 10 miljoen gulden in rook opgaan. Dat bedrag werd tot dusverre uitgegeven aan onder meer haalbaarheidsstudies en milieueffectrapportages. “Dat geld zien we niet meer terug”, beaamt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Maar stel dat de situatie in de toekomst zo is dat er toch weer kan worden gewerkt, dan is dat voorwerk al gedaan. Er moet in dat geval natuurlijk wel weer een nieuw contract worden afgesloten.”

Pijn

Ballast Nedam laat weten het besluit om het havenproject niet langer uit te voeren, met pijn in het hart te hebben genomen. “Het is jammer”, zegt woordvoerder N. de Geus. “Maar het werk ligt al zo lang stil, dat het zo langzamerhand uitzichtloos is geworden. Op een gegeven moment moet je toch de knoop doorhakken.”

Vorig jaar augustus werd een begin gemaakt met het bouwrijp maken van het terrein. Twee maanden later moesten die werkzaamheden al worden gestaakt vanwege het toenemend geweld in de Gazastrook. Sindsdien hebben er geen bouwactiviteiten meer plaatsgevonden op de plek waar de Gaza-haven moet komen.

In oktober van dit jaar maakte het Israëlische leger het bouwterrein met bulldozers met de grond gelijk. Naar verluidt omdat Israël dacht dat vanaf de bouwlocatie Palestijnse raketten werden afgevuurd op Israëlische doelen. Minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking nam echter geen genoegen met die verklaring en riep de ambassadeur van Israël op het matje. Ook meende ze dat de schade aan het bouwterrein – een kleine miljoen gulden – moest worden vergoed. Of de bewindsvrouw daarbij blijft, is volgens haar woordvoerder nog maar de vraag. “Nu het contract is beëindigd, ontstaat weer een heel nieuwe situatie.”

Reageer op dit artikel