nieuws

Architect Meier geeft klassieke allure aan universiteitsstad Bologna

bouwbreed Premium

Richard Meier gaat Bologna een nieuwe universiteitswijk geven, die voornamelijk in cotto en baksteen opgetrokken wordt. Zijn voorstel staat een moderne versie van de oude binnenstad voor.

Meier won de inschrijving niet alleen. Het project werd ontworpen samen met de Franse architecte Nathalie Grenon en de Italiaan Piero Sartogo. De realisatie past in de internationale allure die Bologna de laatste jaren heeft opgebouwd als Italiaans universiteitsbolwerk. Met inmiddels een schrijnend tekort aan behuizingen voor de 10.000 studenten.

De grotendeels onbebouwde wijk Bertalia-Lazzaretto aan de Noordwestzijde van het oude centrum van Bologna moet onder hoede van Meier, Grenon en Sartogo uitgroeien tot een stad in de stad, waar studeren, wonen en uitgaan in elkaar overloopt. Er is tevens rekening gehouden met de aanleg van een metro, die de studenten naar station in de binnenstad, het vliegveld of beursgebouw transporteert. Qua totale infrastructuur wordt ingespeeld op het bestaande wegennet om de wijk heen en een groenzone die is aangelegd in 1889. In dat park verschijnt de nieuwe technische hogeschool. Gekozen is voor laag gebouwde departementen van diverse faculteiten die in grillige vormen een soort vleugelpositie innemen. De materialen beton, glas en baksteen bepalen het esthetisch aangezicht.

Naar verwachting kan over een jaar met de bouw begonnen worden. Het geheel moet in drie jaar tijd voltooid zijn en plaats bieden aan zesduizend technische studenten. De totale kostenraming bedraagt 60 miljoen euro. De gemeente neemt de kosten van infrastructuur voor haar rekening; de eigenlijke bouw van alle complexen moet door het Rijk gefinancierd worden en dan met nadruk via het ministerie van onderwijs.

De aanleg van de compleet nieuwe universiteitsstad bestaat in eerste instantie uit het graven van tunnels voor de metro en het rijp maken van de omliggende grond voor alle funderingen.

Het toekomstige hoofdplein en de straten zullen net als in het authentieke centrum nergens strakke lijnen volgen: hoekjes, bochten, brede lanen en smalle steegjes tekenen het project. Als markeringspunt loopt een hoofdlaan door het hele gebied. Twee torens van zes en zeven verdiepingen refereren aan een soortgelijk monument in de oude binnenstad.

Reageer op dit artikel