nieuws

Amsterdam geeft uitleg over metrolijn

bouwbreed

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders werkt aan een brief voor de gemeenteraad over het mislukken van de aanbesteding van de Noord-Zuidlijn.

De analyse van de aanbesteding gaat vandaag de deur uit. Tot de persconferentie die vanochtend plaatsvindt, weigert de projectorganisatie van het metroproject elk commentaar.

Maandag maakte minister Netelenbos (verkeer) bekend dat de tweede poging om de metrolijn binnen het budget aan te besteden, is mislukt. De minister verklaarde in de Tweede Kamer niet van plan te zijn een extra subsidie te verstrekken bovenop de 2,1 miljard gulden die al beschikbaar is gesteld. Ze wil alleen praten met Amsterdam over een extra bijdrage voor het oplossen van grote vervoersstromen op het Centraal Station. Amsterdam moet dan wel aantonen dat “additioneel geld nodig is”.

De Socialistische Partij vindt dat de Noord-Zuidlijn moet worden heroverwogen nu de tweede aanbesteding is mislukt. Een motie van die strekking diende kamerlid Van Bommel maandag in bij de behandeling van het Meerjarenprogramma voor Infrastructuur en Transport. Netelenbos is het niet eens met de SP en ontraadde de Kamer de motie te steunen, als die volgende week in stemming komt.

Impasse

Ze vindt het een zaak van Amsterdam om uit de impasse te komen. De minister meent dat moet worden uitgezocht of het terecht is dat de aannemerscombinaties zo hoog hebben ingeschreven. Ze suggereerde dat de Raad van Arbitrage hierbij een rol kan spelen.

Op de zes contracten voor de drie diepliggende stations en de zinktunnel onder het IJ zijn in totaal 24 biedingen binnengekomen van aannemers uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

Reageer op dit artikel