nieuws

Agressieve schimmelzwam tast vloeren school aan

bouwbreed Premium

De vloeren van een aantal ruimten in de Buitenschool in Leeuwarden zijn verzakt doordat een agressieve schimmelzwam de houten fundering ernstig heeft aangetast. Ook op de kozijnen zijn sporen van zwamvorming aangetroffen.

De funderingen en vloeren moeten worden vernieuwd en de onderliggende grond dient te worden afgegraven.

“Dit wens je niemand toe.” Directeur G. Bouma van de Buitenschool is duidelijk geschrokken van de uitwerking die deze vorm van schimmel heeft op het houtwerk van de aanbouw van de school. “De vloer verzakte op sommige plaatsen. Toen we een kijkje namen bleek, dat de fundering op hier en daar al helemaal was weggevreten.” Slechte ventilatie en vocht blijken de oorzaak te zijn.

De aanbouw is tien jaar oud en is destijds gerealiseerd door bouwbedrijf Tadema BV in Leeuwarden. Ventilatie was moeilijk aan te brengen, weet directeur Adema zich te herinneren. “Omdat de ramen tot aan de grond lopen. Bovendien is het gebouw nagenoeg op maaiveldpeil gebouwd.”

Ventilatie

Rioolwerkzaamheden die onlangs zijn afgerond, droegen ook bij aan het ontstaan van de schimmelzwam, denkt Adema. Het bouwbedrijf trof overal in de wijk zwammen aan. “Het is de afgelopen tijd erg nat geweest en het water is tot onder de schoolvloeren gekomen. Vocht en slechte ventilatie zijn ideale leefomstandigheden voor de zwam.”

Volgens de directeur Adema was bij de bouw niet te voorzien dat er zwam onder de vloerenzou ontstaan die zo welig zou tieren. In een gesprek tussen het bouwbedrijf, de gemeente Leeuwarden – eigenaar van de gebouwen – en de schooldirectie is gebleken dat ruim twee ton nodig is om de schade te herstellen.

De gemeenteraad van Leeuwarden neemt hierover in januari een besluit. De lessen kunnen gewoon doorgaan omdat er geen leslokalen zijn aangetast.

Reageer op dit artikel