nieuws

Zand, zand, zand

bouwbreed Premium

De Amsterdamse fotograaf Jan Schot heeft de aanleg van IJburg in beeld gebracht. Van de eerste stort van zand in januari 1999 tot het formele startschot voor de woningbouw op het Haveneiland dit voorjaar, volgde hij het winnen van land op water.

De circa tweehonderd foto’s in zijn boek ‘Zeven miljoen kuub’ zijn meer dan een feitelijk verslag. Met gedrevenheid is het noeste werk gevolgd. Het materiaal is bedoeld als ode aan baggeraars, schippers en kraanmachinisten die het mogelijk maken dat in Amsterdam na lange tijd weer een nieuwe woonwijk wordt gebouwd. Schot heeft daarbij geprobeerd van zoiets gewoons als zand, lucht en water de bijzondere dimensie duidelijk te maken. Al is IJburg nog maar voor een klein deel boven water; voor de toeschouwer is het een enorme zandvlakte. Het geavanceerde materieel dat nodig is bij het baggeren van zand heeft volgens de fotograaf ook zijn schoonheid.

Het boek legt bovendien de recente geschiedenis vast. IJburg kwam niet zonder slag of stoot tot stand. De architectuurhistorici Allard Jolles en Dorine Hoogstraten beschrijven de lange voorgeschiedenis van het besluit tot de aanleg van IJburg en de technische hoogstandjes waarop van water stevig land wordt gemaakt.

Reageer op dit artikel