nieuws

Zachtjes neerwaarts

bouwbreed

De politiek zou dolblij moeten zijn met de bouwfraude. Zeker een groot rekenaar als Van Gijzel. Volgens deze geachte afgevaardigde heeft de bouw een miljard gulden per jaar bij elkaar gesjoemeld.

De totale bouwomzet zit rond de 90 miljard gulden per jaar. Bij een marge van 5 procent, en dat is hoog ingeschat, bedraagt de winst 4,5 miljard euro. Een kwart daarvan komt dus van gesjoemel.

Stel nu eens dat alles netjes was gedaan. Dan was de winstgevendheid van bedrijven een miljard lager geweest. Verlies voor Zalm 350 miljoen aan vennootschapsbelasting.

Zeker is dat een aantal bedrijven over de kop zou zijn gegaan. Dat gaat ook met de nodige maatschappelijke kosten gepaard. Daar mag inclusief compenseerbare verliezen van toeleveranciers best 150 miljoen voor ingeboekt worden.

Er had voor een miljard meer gebouwd kunnen worden. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt zou dat een opwaarste loondruk van zo’n 1 procent hebben veroorzaakt. Bovendien hadden er legio ambtenaren aangetrokken moeten worden om de plannen voor te bereiden. Zo’n 200 miljoen zal dat allemaal zeker gekost hebben.

De 1 miljard heeft voor 650 miljoen zijn weg gevonden naar de consumentenmarkt. Dat zijn extra bestedingen geweest. Dat levert Zalm nog eens zo’n 400 miljoen op aan BTW, vennootschapsbelasting en loon- en inkomstenbelasting van het extra benodigde winkelpersoneel.

Kortom, macro-economisch is Nederland 100 miljoen wijzer geworden van de vermeende bouwfraude. In deze tijd waarin er sprake is van een krimp van 0,4 procent, is een dergelijk bedrag meer dan welkom.

De beleggers hebben zich er in ieder geval niks van aangetrokken. Voor hen waren het vliegtuigongeval in New York en het halve besluit van de OPEC-landen over olieproductiebeperking veel belangrijker. De AEX daalde aanvankelijk fors, maar herstelde weer iets toen al snel duidelijk werd dat het een ongeluk was en geen terroristische aanslag.

Blijkbaar verwachten beleggers wel dat het aantal mensen met vliegangst toe zal nemen, gezien het verlies van KLM met 6,45 procent.

Beleggers toonden zich evenmin tevreden over HBG. Op maandag verloor het bedrijf wederom 4 procent op 11,10. Dat was kennelijk voor koopjesjagers laag genoeg om in te stappen. Zij slaagden erin het aandeel in de loop van de week weer een aantal dubbeltjes op te stuwen.

Voor de rest was het met de beursgenoteerde bouwers als met de temperaturen deze week: dalend. Waar de temperatuur donderdag en vrijdag weer aangenamer werd, gold dat niet voor de bouwaandelen. Die bleven zachtjes neerwaarts gaan. Op HBG na dan, maar die gedraagt zich de laatste tijd voortdurend anti-cyclisch.

Reageer op dit artikel