nieuws

Zaak vastgoedfraude blijkt niet te stuiten

bouwbreed

Het strafproces tegen vastgoedhandelaar R.M.M. wordt doorgezet. Hij wordt verdacht van grootschalige fraude met onroerendgoedtransacties en belastingfraude. De rechtbank in Utrecht verwierp woensdag de bezwaren van raadsman M. Castelijn tegen de vervolging. van M.

Volgens de advocaat moest het Openbaar Ministerie (OM) bij voorbaat niet-ontvankelijk worden verklaard, onder meer omdat informatie van de Zuid-Afrikaanse belastingdienst, in welk land M. begin jaren negentig zei te wonen, is gebruikt in het strafrechtelijk onderzoek tegen de vastgoedhandelaar. Het belastingverdrag tussen Nederland en Zuid-Afrika bepaalt dat dergelijke informatie niet voor strafrechtelijke doeleinden mag worden gebruikt. De Zuid-Afrikaanse autoriteiten weigerden zelfs expliciet alsnog toestemming te geven.

Hoewel in strijd met het belastingverdrag is gehandeld, vindt de rechtbank het niet nodig de officier van justitie daarvoor buitenspel te zetten. De belangen van de verdachte zijn niet doelbewust geschonden, aldus het college. Bovendien was het begin van het onderzoek niet louter gebaseerd op de informatie afkomstig uit Zuid-Afrika.

De rechtbank verwierp ook de bezwaren die de drie andere verdachten in de fraudezaak, waaronder de Hilversumse notaris M. le C., tegen hun vervolging hadden opgeworpen.

Ambtsgeheim

Volgens de notaris is zijn ambtsgeheim geschonden doordat de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) bij een huiszoeking in zijn kantoor in 1999 zonder zijn toestemming dossiers heeft ingezien en meegenomen. Le C. zou in de jaren 1992-1995 valse aktes voor M.’s onroerendgoedtransacties hebben opgesteld.

De Utrechtse rechtbank heeft in december en januari acht dagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de zaak. Het proces begint donderdag 13 december.

Reageer op dit artikel