nieuws

Westfield weigert openbaar bod op RNA

bouwbreed

De Australische vastgoedbeheerder Westfield gaat niet in op de eis van de Stichting Belangenbehartiging Beleggers Rodamco North America (SBBR) om een openbaar bod op alle aandelen van het Rotterdamse vastgoedfonds RNA uit te brengen.

Westfield weigert een bod uit te brengen omdat het de status van fiscale beleggingsinstelling wil behouden, zegt een woordvoerder het vastgoedbedrijf in het Financieele Dagblad.

SBBR-voorzitter H. Vetter-van Dort dreigde vorige week naar de rechter te zullen stappen als Westfield niet binnen een maand aangeeft met een openbaar bod te zullen komen. De stichting wil voorkomen dat de Australiërs met een belang van nog geen 24 procent in RNA de volledige controle over het vastgoedfonds krijgt. “Wij hebben altijd gezegd dat op deze manier de macht niet mag worden overgenomen. Alle aandeelhouders moeten de gelegenheid krijgen uit te stappen als ze dat willen. En dat kan alleen bij een openbaar bod.”

Vetter-van Dort noemt de stap van de stichting uniek. “Naar mijn weten is het voor het eerst dat een dergelijke eis wordt gesteld.” In veel van de ons omringende landen zijn bedrijven verplicht een openbaar bod uit te brengen als ze de controle over een onderneming proberen te krijgen. In Nederland is de discussie daarover nog gaande.

Westfield en RNA ruziën al maanden met elkaar. De Australiërs willen de volledige directie en de raad van commissarissen van RNA ontslaan en vervangen door eigen kandidaten. Om de plannen van Westfield te dwarsbomen, gaf RNA 14,7 miljoen aandelen uit aan een bevriende stichting. Dat leidde vervolgens tot een rechtszaak bij de Ondernemingskamer, die een enqu-te-onderzoek heeft laten instellen naar het handelen van beide kemphanen.

Machtsstructuur

Morgen dient er wederom een rechtszaak. Daarin eist Westfield dat RNA geen wijzigingen aanbrengt in de huidige machtsstructuur. RNA-bestuurder T. Koster had zich eerder laten ontvallen dat hij zou onderzoeken of het zinnig is een partij te vinden die een bod op alle aandelen wil uitbrengen.

Reageer op dit artikel