nieuws

Watergedragen uv-lak lijkt ei van Columbus

bouwbreed

UV-lakken kenmerken zich door een grotere duurzaamheid dan conventionele acryllakken en zijn bovendien watergedragen. Dat geeft de uv-lak een ecologisch voordeel ten opzichte van andere verfsystemen.

Dit zei A.H.J. Goossens, directeur divisie houtbescherming van Remmers Bouwchemie in Hoogeveen, n aar aanleiding van een symposium over de producten van zijn bedrijf.

De watergedragen uv-lak (lak die uithardt onder invloed van ultraviolet licht) lijkt het ei van Columbus. Door de snelle droogtijd kan het bordje ‘pas geverfd’ in de kast.

Goossens: “Hout dat ’s ochtends is behandeld, kan ’s middags op de bok. Dat betekent voor de industrieel vervaardiger van deuren, plaatmaterialen of kozijnen dat zijn product niet nog tweemaal 24 uur moet worden opgeslagen om te drogen.”

Hoewel het uitharden van uv-lakken meer energie kost, ligt het ecologisch rendement duidelijk hoger. Goossens: “Uit onderzoek blijkt dat voor de droging ook kleine speciale lampen en reflectoren geschikt zijn. Hiermee wordt het energieverbruik teruggebracht.”

Hardheid

Maar het grootste ecologische voordeel komt van de hardheid van de lak. Wanneer bij een conventioneel laksysteem om de drie tot vijf jaar een onderhoudsbeurt noodzakelijk is, ligt de frequentie van onderhoud bij een uv-hardend systeem bij negen jaar en mogelijk nog veel langer.

Vooralsnog zijn de uv-lakken alleen geschikt voor industriële producten. Volgens Goossens kan een uv-unit over het algemeen zonder problemen in een bestaande droogstraat worden geplaatst. Maar hij ziet voorlopig nog geen mogelijkheden voor aannemers om uv-lak op kozijnen in een bestaande situatie met een speciale lamp uit te harden. Dus daar komt het bordje ‘pas geverfd’ toch nog van pas.

Goossens verwacht dat vanaf begin volgend jaar alle RAL-, NCS- en Remmers-kleuren in uv-lakken beschikbaar zijn.

Reageer op dit artikel