nieuws

Waardoor stortte laatst geraakte toren eerder in?

bouwbreed Premium

Waardoor stortte de zuidelijke toren van het World Trade Center-complex in New York op 11 september eerder in dan de noordelijke toren, die eerder was getroffen door een van de gekaapte toestellen? Dat was een van de mysteries waarover een team deskundigen zich heeft gebogen in opdracht van de American Society of Civil Engineers.

Talloze malen heeft men de filmbeelden herhaald waarop het instorten van beide torens te zien is. Vervolgens heeft men met computermodellen geprobeerd te reconstrueren wat zich heeft afgespeeld. Daarbij is het van belang te weten dat beide torens niet vierkant waren, hoewel dat wel het geval leek. Beide gebouwen werden overeind gehouden door een rij stalen kolommen aan de buitenkant en stalen kolommen in het hart van het gebouw.

“Het eerste vliegtuig trof de noordelijke toren in het centrum van een lange zijde. Daarbij werd de schade door de omringende kolommen opgevangen. Omdat het hier om de lange zijde ging, bleef deze kant langer intact dan de korte wand van de zuidelijke toren die later werd getroffen door het tweede toestel. Het gat dat daar werd gecreëerd was als het ware voor die kortere wand fataler. Dat verklaart volgens ons waardoor de tweede toren later werd getroffen, maar eerder instortte”, aldus William Faschan van het New Yorkse architectenbureau Leslie E. Robertson dat het WTC-complex hielp bouwen. Faschan maakt nu deel uit van het onderzoeksteam.

Hij wijst erop dat beide gebouwen een grote stevigheid bewezen door de twee vliegtuigbotsingen aanvankelijk te doorstaan, hoewel beide gebouwen aan enorme zijdelingse krachten werden blootgesteld. Maar onmiddellijk begonnen ook de branden die werden gevoed door enorme hoeveelheden vliegtuigkerosine. Staal begint zijn stevigheid te verliezen bij ongeveer 593 graden Celsius, maar hier waren branden met temperaturen tot 1093 graden. Daardoor bezweken de stalen verbindingen tussen de vloeren en de steunkolommen.

Reageer op dit artikel