nieuws

Voor eind van het jaar duidelijkheid over A2

bouwbreed

Voor het eind van dit jaar komt er duidelijkheid over de aanleg an de nieuwe A2. Dit blijkt uit een overleg tussen de gemeente Utrecht en minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat.

De integratie en verlegging van de A2 is een belangrijke voorwaarde voor uitvoering van de Leidsche Rijn en het verbinden van deze Vinex-wijk met de bestaande stad. De huidige A2 vormt hiervoor een barrière.

In de afgelopen jaren zijn er nieuwe inzichten ontstaan over luchtverontreiniging, veiligheid, geluidsoverlast en straling. De normen daarvoor zijn aangescherpt, ook in Europees verband. De gemeente Utrecht en het Rijk willen evenwel voortgang maken met de aanleg van de A2 vanwege het woningbouwprogramma. Er ligt nu een belofte binnen zes weken duidelijkheid te geven over de nieuwe rijksweg.

Uitgangspunt voor de vervolgafspraken is dat de zogenoemde Dodo-plus (dicht-open-dicht, met overdekte parallelbanen) de meest kansrijke variant is. Tevens wordt dan bekeken of de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM, de stad Utrecht, het Bestuur Regio Utrecht, de provincie en het bedrijfsleven gezamenlijk een oplossing kunnen vinden voor het financieren van de nieuwe rijksweg.

Reageer op dit artikel