nieuws

Verwachtingspremie

bouwbreed Premium

U moet sturen op uw verwachtingspremie. Dat is in ieder geval de raad van de Boston Consulting Group als u tenminste uw leven wilt vergemakkelijken.

De verwachtingspremie is het verschil tussen de marktwaarde en de fundamentele waarde van een onderneming. Ze geven aan welke toekomstverwachtingen de markt heeft boven de prestaties van vandaag en in het verleden.

Verwachtingspremies zijn belangrijk omdat ze de mogelijkheden van een onderneming beïnvloeden, bijvoorbeeld het vermogen van een onderneming om een overname uit te voeren, zich tegen een overname te verzetten, kapitaal te verwerven en personeel vast te houden.

Voor diegene die de weg even kwijt is een simpel voorbeeld: KPN gooit er een paar duizend man uit. Daardoor dalen de kosten en daarmee de verliezen. Huur daarvoor Ad Scheepbouwer in en geef hem opties. De vijf miljoen die hij daaraan verdient zijn een – overigens nog papieren – verwachtingspremie. Daaruit moet de belegger dan hoop putten en gestaafd door doorwrochte analistenrapporten stijgt de koers, waardoor de verwachtingspremie van Scheepsbouwer stijgt. Zo ongeveer dus.

Over verwachtingen gesproken, die waren de afgelopen week weer eens somber. Eerst kwam de OESO met neerwaarts bijgestelde verwachtingen. Een dag later deed de Europese Commissie daar een schepje boven op door de economische groei een jaar uit te stellen tot 2003.

Droefheid alom op de beurs zou je verwachten. Die was echter uiterst kortstondig. De AEX-index had maandag en dinsdag moeite boven de 500 punten te blijven. Woensdag sloot de index even beneden de 500 om donderdag en vrijdag daar weer boven uit te komen.

Dat lag echter nauwelijks aan de economische voorspellingen. Blijkbaar geloven beleggers die zo langzamerhand wel.

Koninklijke Olie blijkt de grote boosdoener. De OPEC-landen wilden al enige tijd een productiebeperking om de lage olieprijzen weer wat op te krikken. Niet OPEC-landen versjteren dat echter.

Toen Rusland aankondigde de olieproductie te willen beperken, werd het wel menens. Shell steeg. Toen Rusland zei met hoeveel, een schamele 50.000 vaten per dag, waren beleggers prompt weer teleurgesteld en daalde koers.

Gek genoeg profiteert Fugro wel van de onzekerheid op de oliemarkt. Het ingenieursbureau pakte over de week dik 4 euro.

Anders ligt het met Ballast Nedam en HBG. De gewonnen baggeroorlog kan de beleggers nog steeds niet bekoren. De aandelen deden praktisch niks. Daar hielp zelfs de eerste opdracht van 30 miljoen euro uit Qatar voor Ballast Ham Dredging (BAM)geen lieve moeder aan.

Onderzoek leert dat de geloofwaardigheid van de strategie van een onderneming voor een belegger belangrijker is dan openheid of duidelijkheid. Een schone taak dus voor René Kottman (Ballast), Carel Jan Reigersman (HBG) en Daan de Waard (BHD). Dat is ook goed voor hun eigen verwachtingspremie.

Reageer op dit artikel