nieuws

Vervuiling houdt Helderse bouw op

bouwbreed

Resten van bestrijdingsmiddelen, olie en asbest in de bollengrond achter station Zuid in Den Helder keren momenteel de plannen voor de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk. Onderzoek moet aantonen hoe ernstig de vervuiling is. Vervolgens praten de gemeente Den Helder en ontwikkelaar Helderse Bouw Kombinatie (HBK) met de grondeigenaren over de vraag wie opdraait voor de kosten van de sanering.

De gemeente zou officieel vorige week al de 16 hectare grond aankopen van twee bollentelers in Den Helder. Die zijn bereid hun bedrijf te verplaatsen om ruimte te maken voor de nieuwe woonwijk die bij voltooiing zo’n vier- tot zeshonderd woningen telt. Onderzoek toonde echter aan dat onder het erf van één van de telers olie- en asbestresten zitten. In de bollengrond zelf zijn sporen van bestrijdingsmiddelen gevonden en die vallen sinds kort onder de Wet bodembesluit. De grondaankoop is nu een maand opgeschort.

“Die resten van bestrijdingsmiddelen, daar til ik niet zo zwaar aan”, vertelt directeur H.M. Schouwenaar van de HBK. “Waarschijnlijk vind je die in alle bollengronden. De vraag is hoe snel het afbreekbaar is. Vaak verdwijnen die stoffen binnen een jaar of een half jaar uit zichzelf uit de grond. Je kunt dat proces bespoedigen door de grond een paar keer te ploegen.” Hoe ernstig de vervuiling onder het erf is, dat wordt nu onderzocht.

De vraag is nu wie uiteindelijk opdraait voor de kosten van de sanering. Volgens gemeentewoordvoerder R. Brandsma zijn er een paar opties. “Of de telers ruimen de troep op, of de gemeente doet dat maar dan moet de grondprijs naar beneden. Een ander alternatief is dat HBK de sanering voor haar rekening neemt. We gaan dat nog bespreken.” Voor 1 december willen partijen tot duidelijkheid komen.Zowel de gemeente als HBK blijven positief. “Ik ga er van uit dat het plan doorgaat”, aldus de HBK-directeur waarin veertien Helderse ondernemingen zijn verenigd. In het gunstigste geval start de bouw medio 2003.

Reageer op dit artikel