nieuws

‘Veiligheid spoorwerkers zaak van Railinfrabeheer’

bouwbreed Premium

De veiligheid van spoorwegwerkers moet geheel een zaak worden van Railinfrabeheer, de beheerder van het spoorwegennet. Die aanbeveling doet de Raad voor de Transportveiligheid naar aanleiding van onderzoek naar een dodelijk ongeval op het spoor bij Breda.

Nu is Railinfrabeheer alleen verantwoordelijk voor de veiligheid van spoorwegwerkers als die zich bevinden tussen de rails of in een strook van drie meter direct naast het spoor. Het gebied buiten die zone wordt beschouwd als normaal bouwterrein, waar volgens het Arbobesluit de aannemer verantwoordelijk is voor de veiligheid van de werkers.

Spoorwerk

Aannemers zullen de kosten voor veiligheidsvoorzieningen echter zo laag mogelijk willen houden om opdrachten voor spoorwerk binnen te kunnen halen, aldus de Raad voor de Transportveiligheid. “Dit heeft tot gevolg dat een groot aantal werkzaamheden op en langs de spoorbaan wordt uitgevoerd op het laagste en goedkoopste veiligheidsniveau”, zegt een woordvoerder.

De huidige verhoudingen tussen aannemer en opdrachtgever noemt de Raad “primitief en risicovol”. Door de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van spoorwerkers geheel bij Railinfrabeheer te leggen, moet er een veiligere situatie ontstaan. “Wij denken dat Railinfrabeheer dat beter kan dragen dan de aannemer, die zijn kosten zo laag mogelijk wil houden.”

Veiligheidsniveau

Als het aan de raad ligt, wordt in elk bestek voortaan een pakket veiligheidsmaatregelen opgenomen waaraan de aannemer zich moet houden. Welk veiligheidsniveau wordt gehanteerd moet per project vastgesteld worden middels een risico-inventarisatie.

De aanbevelingen van de raad vloeien voort uit een onderzoek naar een botsing tussen een reizigerstrein en een busje met spoorwegwerkers bij Breda in november 1999. Het busje reed langs de rails naar de schaftkeet. Toen de bestuurder wilde keren kwam het busje gedeeltelijk op de spoorbaan terecht, waar het gegrepen werd door een trein. Bij de botsing werden twee spoorwerkers gedood en twee verwond.

De bevindingen van de raad zijn inmiddels overhandigd aan minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Reageer op dit artikel