nieuws

Tadao Ando krijgt opdracht museum Parijs

bouwbreed Premium

Het nieuwe museum voor moderne kunst dat aan de rand van Parijs wordt gebouwd, is ontworpen door Tadao Ando. Rem Koolhaas en het Nederlandse MVRDV moesten het tegen de Japanse architect afleggen.

De zalen met de asymmetrische vormen van Koolhaas en het tweede Nederlandse project, dat bestaat uit een museumblok met tentakels, vonden geen genade in de ogen van François Pinault. Deze succesvolle Franse topmanager had een museum voor ogen waarvan het exterieur even overweldigend is als een kathedraal en dat van binnen aan een Romaanse kapel doet denken.

Het museum wordt gebouw op een eiland in de Seine, even buiten de stad. Op dit eiland, het ‘Ile Séguin’, staat al jaren een verlaten fabriek van Renault die moet worden gesloopt. De plek is een symbool voor de Franse vakbeweging, omdat de grootste naoorlogse arbeidsconflicten hier uitbraken.

Ontwerp

Tadao Ando, die ook het gebouw van de ‘Pulitzer Foundation for Art’ in Amerika mocht bouwen, ontwierp een soort kruising tussen een ruimteschip en een gigantische raceboot.

Het redelijk lage gebouw krijgt een totale lengte van 300 meter en is op de punt van het eiland voorzien van een spitse neus. Het atrium, dat een centrale plaats inneemt, heeft de vorm van een omgekeerde kegel. Op verschillende plaatsen in het museum worden tuinen aangelegd, het totale oppervlak komt uit op 32.000 vierkante meter. Er is dus genoeg ruimte om ook werken van buitensporig formaat te exposeren.

“Ik wil geen museum waarin het werk opeengestapeld wordt”, stelt Pinault, die persoonlijk 300 miljoen gulden voor de bouw uittrekt. Het museum wordt voor een groot deel opgetrokken uit doorzichtig en gepolijst glas, waardoor de werken bij natuurlijk licht te zien zijn.

Pinault kan hier over zes jaar zijn gigantische privé-collectie kwijt en hij zal er ook werken exposeren van zijn veilinghuis Christie’s. Welke werken hij precies tentoon gaat stellen, wil de zakenman niet zeggen. Het wordt Parijs’ tweede museum voor moderne kunst; nog geen 25 jaar geleden werd in het centrum van de stad het Centre Pompidou gebouwd.

Reageer op dit artikel