nieuws

Siberisch lariks goed alternatief

bouwbreed Premium

Het gebruik van Siberisch lariks is een kwestie van logistiek. Doe je dat goed, dan kun je de houtsoort hier concurrerend aanbieden. Het vormt dan een goed alternatief voor hout dat nu nog met impregneermiddelen mag worden verduurzaamd.

Carl Tissen van Carl Tissen Import Export BV in Luyksgestel ziet Siberisch lariks als goed alternatief voor hout dat met verduurzamingsmiddelen is behandeld. Van vijf middelen voor houtverduurzaming is de toelating voor alle toepassingen beëindigd. Voor koperzouten is dat sinds 1 oktober dit jaar al het geval. Voor de toelating van koper-chroomzouten en koper-chroom-arseenzouten geldt een overgangstermijn tot 1 maart 2002.

Volgens Tissen is Siberisch lariks bovendien dan lariks uit Midden-Europa. Dat komt door de hogere dichtheid. Het hout heeft een (verse) dichtheid van 1000 tot 1200 kilogram per kubieke meter. De dichtheid van lariks uit Midden-Europa is vers slechts 800 tot 900 kilogram per kubieke meter.

Prijstechnisch gezien ligt Siberisch lariks gunstig ten opzichte van de alternatieven. De prijs per kubieke meter verduuurzaamd hout ligt nu rond de 500 gulden. Voor lariks is die prijs ongeveer 800 gulden, voor bankirai moet per kubieke meter zo’n 1300 tot 1400 gulden worden neergeteld. In aanschaf is Siberisch lariks dus wat duurder dan verduurzaamd hout, maar aan het eind van de levensduur moet verduurzaamd hout worden beschouwd als chemisch afval, met alle kosten van dien.

Een goede logistiek is volgens Tissen een vereiste om het hout in Nederland concurrerend te kunnen aanbieden. Zijn bedrijf heeft samen met de Russische overheid een zagerij in Novosibirsk voor het lariks dat wordt gewonnen in de streken rond Irkoetsk. Per spoor gaat het gezaagde lariks naar Minsk in Wit-Rusland, een afstand van zo’n 6000 kilometer. Daar wordt het gefreesd. Carl Tissen Import Export beschikt daar over vijf rondhoutfrezen (diameter 6 tot 20 centimeter) met een gezamenlijke capaciteit van 100 kubieke meter per dag. Na transport naar Nederland kan Tissen het Siberisch lariks toch nog relatief goedkoop aanbieden. “Het gaat erom de logistiek daar goed op te zetten. Dan krijg je het hout op tijd en in de goede hoedanigheid hier.”

Staatsbossen

Het Siberisch lariks dat Tissen levert, is afkomstig uit staatsbossen. Het wordt geleverd met het groene logo: voor elke boom die wordt gekapt, worden er twee aangeplant. Dat leidt tot uitbreiding van het bosareaal waar wordt gewonnen, ondanks het feit dat de bomen dicht op elkaar worden geplant. Door kort bij elkaar te planten worden de stammen lang en recht. Daardoor zijn palen en planken van Siberisch lariks in grote lengten te krijgen en die zijn dan absoluut recht. Hout van alternatieve soorten als robinia en kastanje is niet in grote lengten beschikbaar.

Reageer op dit artikel