nieuws

Schikking verkeerd getimed

bouwbreed Premium

De schikking van Strukton en HBW in de fraudezaak rond de Schipholtunnel roept de nodige vragen op.

Zo erkennen beide bouwers de onregelmatigheden in de boekhouding van de Kombinatie Schipholtunnel waarin zij participeerden. De onjuiste interne facturering is evenwel nooit ten nadele gegaan van opdrachtgever NS en de fiscus, zo laten Strukton en HBW-moeder HBG weten.

NSheeft altijd volgehouden nooit iets te hebben geweten van de interne winstverschuivingen. Waarom betaalt NS dan toch 50 miljoen gulden terug aan minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat?

Zij op haar beurt heeft in het begin geroepen dat de beide bouwers ten onrechte 80 miljoen extra winst hebben behaald. Dit had dan weer te maken met efficiencyvoordelen en inkoopkortingen die na het afsluiten van de contracten door de aannemers zijn behaald. Zij vraagt vervolgens 65 miljoen terug aan de NS en neemt nu genoegen met 50 miljoen gulden.

HBG en Strukton vinden nu nog steeds dat de extra miljoenen aan voordelen en kortingen toekomen aan de bouwcombinatie. Toch maken zij 20 miljoen gulden over aan de NS in het kader van de terugbetaling aan Netelenbos. Beide bouwers houden het erop dit te doen ter vermijding van slepende juridische procedures.

Feit is verder dat in december vorig jaar al een princiepakkoord was bereikt met het Openbaar Ministerie over een schikking. Dat het zolang heeft geduurd alvorens de schikkingsdeal is afgerond, had te maken met gebrek aan menskracht bij het OM.

De vragen die overblijven plus – nog veel belangrijker – de huidige verhalen over bouwfraude bij vooral projecten van de overheid, werpen nu wel een wrang licht op de schikking. Ook al gaat het vermoedelijk om totaal verschillende zaken, het beeld naar buiten is hetzelfde: de bouw is een sjoemelende en frauderende sector.

Mocht er een parlementaire enqu-te worden gehouden naar de bouwfraudezaak, dan is voorspelbaar dat de Schipholtunnel daar ook bij wordt betrokken. Politici hebben al laten weten verbijsterd te zijn over de schikking.

Dat het OMtot een schikking wilde komen, is begrijpelijk. De interne verschrijvingen waren makkelijk te bewijzen. Dat levert hooguit valsheid in geschrifte op. Het feit dat de fiscus verder niets doet, geeft eveneens aan dat er kennelijk verder weinig aan de hand was.

Het enige dat dan overblijft, is dat de timing van het OM verkeerd, ongelukkig en zelfs ongepast is.

Reageer op dit artikel