nieuws

Rood hout

bouwbreed Premium

Greenpeace heeft in de haven van Amsterdam met rode waterverf zogenaamd fout hout beschilderd. Het uit Afrika afkomstige hout is volgens de milieuorganisatie niet duurzaam gekapt. De organisatie vindt dat in Nederland te weinig gebruik wordt gemaakt van duurzaam hout.

Vorig jaar had slechts 6 procent van het hout in Nederland het FSC-certificaat, dat aangeeft dat de kappers milieuverantwoord te werk gaan en de oerbossen sparen. De milieuorganisatie wil afspraken voor bescherming van deze bossen, noodzakelijk vanwege de grote biodiversiteit. Het met de rode verf beschilderen van het hout stond tijdens de actie symbool voor het doodbloeden van de laatste oerbossen op aarde. Het hout in de Amsterdamse haven is bestemd voor de Nederlandse houthandelaar Wijma en bedrijven als Afram en Hupkes.

Het havenprotest was bestemd voor overheidsvertegenwoordigers die in Montreal de CBD-top, de conventie over biologische diversiteit, voorbereiden. Nederland is volgend jaar gastland van deze top die tot doel heeft om de diversiteit te beschermen. Greenpeace vindt dat de overheid het goede voorbeeld moet geven door import van duurzaam en illegaal hout stop te zetten. Ook moeten ze het voorzitterschap gebruiken om afspraken te maken over de bescherming van oerbossen.

Reageer op dit artikel