nieuws

Record in Drenthe met diepsonderen

bouwbreed

Het geotechnisch kenniscentrum Geodelft vestigt met een sondering op 103 meter diepte een record. Nog niet eerder is er zo ver in de grond een sonde weggedrukt. Een diepte van 50 meter was tot voor kort gangbaar.

Volgens ing. H. van de Velde van Geodelft een hoogtepunt in de wereld van de ondergrond. “Deze mijlpaal heeft verstrekkende gevolgen voor het in kaart brengen van dieptes van meer dan 100 meter. Er komt nu informatie beschikbaar die van belang is voor bijvoorbeeld ondergronds bouwen en ondergrondse warmteopslag”, aldus Van de Velde.

De sondering geschiedde in opdracht van een waterleidingmaatschappij is begin deze maand in het zandpakket onder de Drentse Hondsrug een exacte diepte van 103 meter en 21 centimeter bereikt. Voor waterwinning is het van belang te weten hoe de ondergrond op deze diepte er ‘uitziet’. Van de Velde: “Doel is om op efficiënte wijze na te kunnen gaan of de geologische formatie die het watervoerend pakket vormt, was ‘gestuwd’, dat wil zeggen of er zich een scheefliggende structuur bevindt.”

Op pagina 7: Verontreiniging te lijf door sondering.

Reageer op dit artikel