nieuws

‘Raamlozen’ de straat op

bouwbreed Premium

Zeven weken na de explosie in een kunstmestfabriek in Toulouse hebben duizenden inwoners van de omliggende wijken nog steeds geen ramen. Ze eisen snelle maatregelen, omdat de temperatuur ’s nachts tot het vriespunt daalt.

Ongeveer duizend mensen zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het uitblijven van reparatiewerkzaamheden. In de volksmond worden de omwonenden van de kunstmestfabriek inmiddels ook wel de ‘raamlozen’ genoemd. De gemeente Toulouse heeft wel degelijk maatregelen genomen, maar bij veel mensen is alleen het raam met een houten plaat dichtgespijkerd. Andere inwoners hebben plastic voor de ruiten moeten spannen. Het is dan ook geen wonder dat de ‘Toulousains’ het koud hebben.

Verzekeraars

Een definitieve oplossing blijft vooralsnog uit omdat de verzekeringmaatschappijen zeggen de hoeveelheid werk niet aan te kunnen. De verzekeraars hebben duizenden expertises te verrichten alvorens tot een schadevergoeding over te gaan. De bewoners van de getroffen wijken willen dan ook dat de gemeente de reparatiekosten tijdelijk voor haar rekening neemt. Ze vinden dat de gemeente het vervolgens maar met de verzekeraars moet uitzoeken. Ze willen ook dat het elektriciteitsbedrijf de extra stookkosten niet doorberekent.

In totaal hebben 25.000 huizen schade opgelopen, waaronder 15.000 sociale woningen. Slechts de helft van die huizen is weer gewoon bewoonbaar geworden.

Een paar honderd mensen wachten nog steeds op een tijdelijke woning. De 85 geïnstalleerde ‘mobil homes’ voorzien niet in de behoefte. In afwachting van een tijdelijk onderkomen slapen veel mensen nu nog bij familie of vrienden.

Reageer op dit artikel