nieuws

PuinSelect: modelzeef ter scheiding asbest van grof puin

bouwbreed Premium

Het kersverse bedrijf PuinSelect uit Hengelo heeft een testopstelling gemaakt voor het scheiden van asbest van grof puin.

Doel is om een scheidingsinstallatie te ontwikkelen waarbij niet meer met het menselijk oog wordt gekeken of er asbest in het afval zit. Die situatie doet zich nu nog vaak voor bij de puinbrekers.

De installatie, die naar verwachting volgend jaar gereed is, zal enkele tonnen kosten. Om deze installatie van de grond te krijgen, ontwikkelt PuinSelect momenteel een prototype van een bepaalde zeef die in een vroegtijdig stadium asbest scheidt van het puin.

Deze modelzeef bestaat nog niet. PuinSelect heeft reeds allerlei schetsen gemaakt, maar is er nog niet uit over hoe het uiteindelijke ontwerp eruit gaat zien. “Het wordt in elk geval een lang exemplaar met een zeefdek waarin rechtopstaande pennen of dwarsveren zijn aangebracht om de asbestdeeltjes naar buiten te drukken en op te vangen in een grote bak”, zegt bedrijfsleider B.J. Harmsen. Dit jaar nog hoopt het bedrijf een prototype te presenteren van deze meterslange zeef die eenvoudig in de testopstelling kan worden geplaatst.

Certificaat

De komende weken wordt bij de afvalverwerking Twence in Hengelo ongeveer 2000 ton grof puin aangevoerd vanaf bouwlocaties. Daarin mogen onder geen beding losse asbestvezels zitten, alleen maar hechtgebonden asbestdeeltjes. Voordat het puin naar de puinbrekers gaat, zorgt PuinSelect ervoor dat het puin ‘schoon’ wordt opgeleverd. De afgeleverde partijen worden gecontroleerd in het laboratorium. “We werken naar een systeem toe waarbij de medewerkers niet meer onder asbestcondities hoeven te werken. Dat wil zeggen geen speciaal pak of masker hoeven te dragen. We willen dat de puinbrekers op ons kunnen vertrouwen. Geen partij puin gaat de poort uit zonder een certificaat”, verzekert Harmsen.

De huidige testopstelling ziet er op het eerste oog heel eenvoudig uit. Een partij grof puin wordt in een bunker gekieperd, waarbij het tempo en de hoeveelheid van de afvalstroom kan worden geregeld. Daarna komt het afval op een transportband die er nu nog uitziet als een geïmproviseerde tunnelconstructie met houten wanden, afgedekt met plastic. Bij de nieuwe installatie bestaan deze wanden uit plexiglas.

Zeefproces

Op de tunnelwanden is apparatuur geïnstalleerd die meet of er vezels loskomen. Vervolgens komt het afval in het zeefproces terecht. De fijnste fracties worden in een aparte container gestort. Het groffe puin blijft uiteindelijk over. In een unit controleert iemand op zicht of er asbestdeeltjes tussen zitten.

“Daar willen we uiteindelijk vanaf”, zegt Harmsen. “Door die zeef kunnen we het asbest in een vroegtijdig stadium filteren zonder de afvalstroom te verstoren. In de toekomst kan mogelijk iemand via de computer zien hoe het puinafval is samengesteld. Daar komt bij dat we goudfilters kunnen installeren die exact bepalen hoeveel en welke asbestvezels in het afval zitten.” Het asbestafval moet nu nog worden gestort, maar Sita EcoService uit Almelo is bezig met de ontwikkeling van een vernietigingsinstallatie voor asbest.

Reageer op dit artikel