nieuws

Plintverwarming in stadhuis van Eindhoven

bouwbreed Premium

Tijdens de verbouwing van het Eindhovens stadhuis is op grote schaal gebruik gemaakt van plintverwarming. De verwarming van de toekomst?

Plintverwarming is in Nederland nog niet vaak gebruikt. Alleen de utiliteitsbouw heeft enkele keren aan het systeem geroken. Zoals De Meeuw Oirschot, waar het in een IFD-Expo-unit is geplaatst en kantoor- en bedrijvencentrum Nagelkerke in Nuenen, waar de elektrische variant is toegepast. Toch is in het stadhuis van de lichtstad 500 meter geplaatst. Tweehonderdvijftig gekoppelde elementen van 2 meter.

Dit gebeurde tijdens de grootscheepse verbouwing van het pand. Daarbij zijn vergaderruimtes uitgebreid, de trouwzalen en de raadszaal aangepakt en de fractiekamers vernieuwd. Niet in al de ruimtes is voor de plintverwarming gekozen. Alleen in de fractievergaderruimtes, wethouder- en secretariaatsafdelingen en het souterrain is de plint geplaatst. Volgens M. Schouten van technisch adviesbureau Van Heugten, die de gemeente adviseerde in haar keuze voor het innovatieve systeem ligt dat voornamelijk aan de lage borstwering en het grote glasvlak in deze ruimtes. “De plintverwarming was hier een voor de hand liggende keuze. Op andere plaatsen is bijvoorbeeld gekozen voor een designradiator.”

Stralen

De platte en kleine radiator is aan de TU in Eindhoven getest onder leiding van prof. P. Leijendeckers. Dat onderzoek wees uit dat de warme lucht die het verwarmingselement uitstraalt direct omslaat naar de muur en daardoor de muur deel uit laat maken van het verwarmingssysteem. De plint en de muur stralen de warmte uit. Het onderzoek toonde ook aan dat er nauwelijks sprake is van convectie en stofverspreiding door circulatie van warme lucht. Installateurs zien de hoge kosten van de plintverwarming vaak als drempel om het systeem te adviseren. Deze zijn vergelijkbaar met die van vloer- en muurverwarming, dus hoger dan conventionele radiatoren. D. Nehm, importeur van de in Eindhoven geplaatste plintverwarming nuanceert dat. “De besparing die het oplevert is nog nooit goed doorberekend. Je hebt geen plint meer nodig, het is sneller dus goedkoper monteerbaar en het verbruik kost minder. Dan is het systeem niet duurder.” Nehm vindt dat de Nederlandse woningmarkt op dit moment zit te slapen. “Veel installateurs denken dat ze innovatief bezig zijn, maar in werkelijkheid is dat helemaal niet het geval. Ze blijven op de oude manier doorgaan met grote, ruimteverslindende radiatoren.”

Een medewerker van Merkx Volker Naarden, die de plint in Eindhoven plaatst, vindt vooral het gewicht van de plintverwarming praktisch. “Je hoeft niet meer te sleuren met de radiatoren.” Nehm vult hem aan: “De 500 meter plintverwarming voor Eindhoven heb ik met mijn stationcar hier naartoe gebracht.”

Categorie lagetemperatuurverwarming

De plintverwarming is 11 centimeter hoog en 2,5 centimeter dik. Het systeem valt in de categorie lagetemperatuurverwarming. In de omkasting zit over de gehele lengte een convectorelement met een koperen aan- en afvoerleiding voor het verwarmde water. De elementen zijn door deze koperen leidingen aan elkaar te monteren met behulp van een verbindingskoppeling. Voor het convectorelement is een afdekkap geplaatst. Aan de onderzijde hiervan bevindt zich over de gehele lengte een opening voor de inlaat van lucht uit de te verwarmen ruimte. Iets hoger bevindt zich een opening die zorgt voor geleiding van de door het verwarmingselement verwarmde, uittredende lucht. De opstijgende lucht slaat direct omhoog en verwarmt de wand boven de plint. Bij deuren en open ruimtes kan de installateur twee convectorelementen boven elkaar plaatsen. De plinthoogte is bij deze toepassing 20 centimeter.

Reageer op dit artikel