nieuws

Nokia ook aan kop in handcomputers

bouwbreed Premium

De Communicator, de handcomputer en telefoon-in-één van Nokia, heeft het afgelopen kwartaal zijn rivalen van Palm en Compaq in Europa ruimschoots verslagen. Met dank aan de telefoonmaatschappijen, die subsidie geven op de slimme agenda.

Volgens het Britse marktonderzoeksbureau Canalys verkochten de Finnen 152.000 Communicators, vergeleken met een bescheiden 108.000 ‘Palmpjes’ en 67.000 personal organizers van Compaq, Ipaq geheten. Het ooit zo populaire Psion sukkelt met zijn Revo op enorme afstand, met zestienduizend afgeleverde stuks.

Een tijd geleden zou het appels met peren vergelijken zijn, maar de topmodellen van verschillende gsm-fabrikanten worden steeds slimmer, en kunnen wat de aloude pda (personal digital assistant) ook kan: de agenda bijhouden, een adressenbestand, een eenvoudig briefje tikken, e-mailen en als het moet de weg wijzen met een routeplanner.

Nokia ligt al een tijd voorop in deze race om de gunst van de zakelijke snufjesgek, die het zat is om nog langer met én een telefoon én een pda rond te zeulen. De vorige versies van de Communicator kregen nogal wat kritiek: als telefoon was het een lomp en lelijk ding, en eenmaal opengevouwen was het ook behelpen, vanwege het vage LCD-scherm en de wat trage processor.

Een nieuw besturingssysteem, een bijgeschaafd uiterlijk, maar vooral een flitsend kleurenscherm hebben dergelijke kritiek doen verstommen. Sterker nog: de analisten van Canalys denken dat de verkoopverdubbeling van de Communicators ten opzichte van vorig jaar te danken valt aan de laatste, sexy versie, de 9210.

Zo’n steil opgaande lijn in een markt die dit jaar na een onstuimige groei alweer wat krimpt, de concurrenten worden er jaloers van.

En een beetje nijdig, waarschijnlijk. Palm en Handspring, Psion, Compaq en Casio; niemand kan leunen op de subsidie die telefoonmaatschappijen verstrekken op mobiele telefoons, en dus ook op de Communicator.

De Vodafones en Oranges hielpen Nokia zo aan een marktaandeel van 28,3 procent, vergeleken met 20,2 procent voor Palm, 12,4 procent voor nummer drie Compaq.

Reageer op dit artikel