nieuws

Membraan filtert legionella uit water

bouwbreed Premium

Proosten Beheer Halle uit de gelijknamige plaats in Gelderland bestrijdt legionella. Het bedrijf deed de ervaring op met koel- en klimaatbeheersingssystemen. De werking van zulke installaties berust grotendeels op het verdampen van water. De reden dat afnemers naar het risico van legionellabesmetting vroegen. Proosten ontwikkelde een filter om de bacterie uit het binnenkomende leidingwater te filteren.

Het Legionella Save Filter zit direct achter de watermeter. De doorlaatbaarheid van het gebruikte membraan is 0,03 micron en houdt zo de staafvormige legionellabacteriën van 0,3 tot 0,9 micron dik en 2 tot 30 micron lang tegen.

Volgens Proosten worden zo alle bacteriën, andere deeltjes en virussen uit het water gefilterd. Tevens vermindert de vorming van biofilmen uit amoeben van 8 micron en cysten van 10 micron in leidingsystemen en opslagtanks.

Legionella gedijt goed in zo’n film. Afhankelijk van de risicoanalyse kan gekozen worden voor recirculatie waardoor het filter niet enkel preventief maar ook curatief ingezet kan worden.

De prijs van het filter begint bij ruim 2000 gulden. Het systeem werkt op de normale waterleidingdruk, functioneert automatisch en reinigt zichzelf. Een tijdschakelaar regelt de schoonmaakperioden. Meestal volstaat een reinigingscyclus van 5 seconden per 6 uur. De filterdrab wordt via de spui op het riool geloosd. Voordat het systeem in bedrijf komt moet de gebruiker het waterleidingnet desinfecteren en saneren.

Proosten helpt erkende installateurs bij de montage. Tegelijk zoekt het bedrijf installateurs die het filter in een bepaalde regio willen aanbrengen.

Ongelimiteerd

WBS uit Soesterberg vertegenwoordigt het Deense BIN-X systeem. Ook dat is een ultrafilter, samengesteld uit membranen van het Nederlandse bedrijf S-Search. De capaciteit begint bij 350 liter per uur en is door de mogelijkheid van parallelle schakeling ongelimiteerd. Plaatsing kan achter de meter in een koudwaterleiding, voor een warmwaterinstallatie, in een warmwaterrecirculatiesysteem of net voor een tappunt. Het geheel werkt op de gangbare waterleidingdruk en is zelfreinigend.

De minimale en maximale waterdruk bedragen respectievelijk 05, en 6 Bar. De maximale watertemperatuur van koud- en warmwatersystemen beloopt respectievelijk 40 en 80 graden Celsius. De prijs per installatie begint bij 1500 gulden.

Proosten Beheer, Halle, telefoon (0314) 631781.

WBS, Soesterberg, telefoon (0346) 350022.

Reageer op dit artikel