nieuws

‘Lijst nagelt bouw aan de schandpaal’

bouwbreed Premium

Werkgeversorganisaties BouwNed en Fosag zijn boos op het Bureau Beroepsziekten van vakcentrale FNV. Die publiceerde gisteren op internet de namen van een honderdtal bedrijven die worden aangeklaagd vanwege overtreding van arboregels. De lijst werkt stigmatiserend, vinden de werkgevers.

Op de lijst staat ook een groot aantal ondernemingen die actief zijn in de bouw-, schilders- en metaalbranches. Het Bureau Beroepsziekten helpt zieke werknemers van deze bedrijven bij het indienen van schadeclaims tegen hun baas.

“Zeer ongelukkig”, noemt L. Steijn van werkgeversorganisatie BouwNed (b&u-aannemers) het initiatief van het FNV-bureau om de namen van de bedrijven op internet te zetten. Hij vraagt zich hardop af of er geen andere manier is om hetzelfde doel te bereiken. “Zo’n lijst werkt heel stigmatiserend. Ik denk dat ook in dit verband moet gelden: je bent pas schuldig als er een veroordeling heeft plaatsgevonden. Door de namen van de bedrijven op internet te zetten, suggereer je echter dat ze al schuldig zijn.”

Vermoeden

De lijst doet volgens Steijn vermoeden dat de betreffende bedrijven het niet zo nauw nemen met arbeidsomstandigheden. “Maar dat is natuurlijk nog maar de vraag. Misschien heeft een onderneming wel honderd werknemers, waarvan er maar met één wat mis is. Zo’n bedrijf wordt dan wel aan de schandpaal genageld. Daar zijn wij niet gelukkig mee.”

Directeur E. Kruiderink van afbouworganisatie Fosag vindt het publiceren van aangeklaagde bedrijven “wel erg vergaand”. Hij kan zich voorstellen dat schilders door toedoen van het Bureau Beroepsziekten schade lijden. “Ik sluit niet uit dat we in dat geval in het belang van de bedrijven actie zullen ondernemen. We gaan er in ieder geval naar kijken.”

MKB-Nederland reageerde donderdag al woedend. Woordvoerder K. Kuiper zei in deze krant: “Wij kunnen dan net zo goed werknemers die niet goed opletten of hun baas bestelen, op onze internetpagina zetten.” Steijn van BouwNed heeft zo ook nog wel een idee. “Misschien moeten wij alle bouwvakkers die bijbeunen gaan publiceren. Ik denk dat de vakbonden dan ook moord en brand zullen schreeuwen.”

Prikkelen

FNV wuift de kritiek van werkgeverszijde weg. “We hebben nooit gezegd dat de bedrijven op die lijst schuldig zijn”, aldus P. Plas van de vakcentrale. “Sterker nog, we zeggen alleen maar dat we deze bedrijven aansprakelijk hebben gesteld. Wat we met die lijst willen, is bedrijven prikkelen om preventie en veiligheid nu eindelijk eens ter harte te nemen.”

Plas vindt het onzin dat werkgeversorganisaties dreigen namen te openbaren van stelende of bijbeunende werknemers. “Dat zijn strafrechtelijke aangelegenheden.”

BouwNed zal vooralsnog geen actie ondernemen om de lijst van het internet te krijgen. Steijn: “Dat is een zaak van de individuele bedrijven.”

Reageer op dit artikel