nieuws

‘Laten we alsjeblieft niet generaliseren’

bouwbreed Premium

De eerste reactie van BouwNed op de (vermeende) bouwfraude is er één van verbazing. “Dat is onmogelijk”. En woordvoerder Steijn kan het nog steeds moeilijk geloven dat partijen elkaar zoveel geld toeschuiven, waar de winstmarge op een project slechts 2 tot 3 procent bedraagt.

De flarden van de schaduwboekhouding die voormalig directeur Bos van Koop liet zien, vormen voor hem geen bewijs dat er op zo grote schaal en met zoveel geld is gesjoemeld in de bouw.

“Laten we eerlijk zijn”, vervolgt Steijn, “in elke branche gebeuren dingen die wettelijk zijn verboden. Daar vormt de bouw geen uitzondering op. Maar het is wel de grootste branche en dus zijn de absolute getallen groter en is de reactie schokkender. De miljardenwinsten in de schaduwboekhouding die Bos aan justitie heeft overhandigd, lijken mij uiterst onwaarschijnlijk.” Daarmee steunt BouwNed (een samensmelting van VG Bouw en NVOB) het oordeel van AVBB-voorzitter Brinkman. Die betitelde eerder in deze krant de aantijgingen als “spookverhalen”.

Steijn noemt de beweringen ook generaliserend. “Misschien is een handjevol bouwers in de fout gegaan. Misschien, want het moet nog worden bewezen. Maar de totale bouwbranche, vele duizenden bouwers, wordt er nu op aangekeken. Dat is onverdiend. Laten we alsjeblieft niet generaliseren.”

Tegen een winstmarge van 2 tot 3 procent proberen bieders zo laag mogelijk op een project in te schrijven. Opdrachtgevers vertonen “leurgedrag”, zegt Steijn. “Ze knijpen de inschrijvers uit om een zo laag mogelijke bieding te krijgen.” Voor 1993, het moment waarop de Europese Commissie de prijsregelende organisatie verbood, was het volgens hem duidelijk en legaal geregeld. “Er mochten rekenvergoedingen worden uitbetaald aan hen die de opdracht niet kregen. Na de afschaffing heeft het tot 1 september van dit jaar moeten duren voor het vervangende Uniform Aanbestedings Reglement 2001 als beleidsregel van kracht werd. Acht jaar is wel heel erg lang.”

Reageer op dit artikel