nieuws

Kunstwerken als raamlijsten in de Waalsprong

bouwbreed Premium

Een eenvormige aanblik zullen de rijtjeswoningen van projectontwikkelaar Tweepool in Lent straks niet krijgen. Kunstwerken als lijsten rondom het woonkamerraam sieren straks 67 gevels op van zowel koop- als huurwoningen. Vanwege de bouwstop in de Waalsprong laat de uitvoering nog even op zich wachten.

Vijfendertig kunstenaars uit de regio Nijmegen maakten samen 85 ontwerpen voor de bijzondere gevels. Alleen de maten van de kunstgevels, een brede omlijsting van het woonkamerraam, liggen vast, voor de rest verschilt elk ontwerp in kleur, uitstraling en materiaalgebruik.

Kopers van de woningen mogen straks zelf een van de ontwerpen kiezen. Voor de huurwoningen maakt waarschijnlijk de woningstichting een keuze. De bewoners betalen niets voor het kunstwerk, het project wordt gesubsidieerd. Het Rijk heeft al een bedrag van 400.000 gulden toegezegd.

Voormalig directeur L. Cuppens van Tweepool bedacht het idee van de kunstgevels toen de eerste tekeningen voor de woningen op papier stonden. De naar voren springende gevel rond het woonkamerraam inspireerde hem om iets met deze ‘postzegels’ te doen. “Het paste in zijn thematiek”, vindt H. Hopman van woningstichting Portaal uit Elst, waar Tweepool inmiddels deel van uitmaakt. “Cuppens wilde graag nieuwe dingen laten zien, probeerde als directeur van een jonge projectontwikkelaar voorop te lopen.”

De gemeente Nijmegen en de kunstenaarsvereniging reageerden enthousiast. Hopman: “Welstand heeft het plan al goedgekeurd. Het is stedenbouwkundig bijzonder, elke rijtjeswoning krijgt een ander gezicht. Dat is taboedoorbrekend.”

Alle ontwerpen zijn op schaalmodellen uitgewerkt en ook in een ‘kunstwaaier’ opgenomen, zodat kopers straks hun keuze kunnen maken. De kunstenaar zelf komt zijn werk aan de gevel uitvoeren.

Met opzet worden door de projectontwikkelaar geen beperkende eisen aan de kunstwerken gesteld. Wel wordt er overlegd over het materiaalgebruik. “Dat moet duurzaam zijn”, verduidelijkt Hopman. De materiaalkeuze loopt uiteen van natuursteen tot koper, van stucwerk tot tin en van knikkers tot tegels en kralen. Sommige ontwerpen bestaan ook uit fotografisch materiaal. We moeten kijken hoe we dat duurzaam kunnen krijgen.”

Ook juridisch zitten er haken en ogen aan het project. “De kopers kiezen een kunstwerk, maar krijgen het niet in hun bezit”, legt Hopman uit. “Ze betalen er immers niet voor. De kunstwerken moeten wel worden beschermd. De gevels mogen voor een bepaalde periode niet worden gewijzigd. Die periode moet overeenkomen met bijvoorbeeld de gemiddelde levensduur van een kunstwerk.”

De rijtjeswoningen worden gerealiseerd in Stadseiland Lent, deel van Vinex-locatie De Waalsprong bij Nijmegen. Door de bouwstop en de nieuw uit te voeren milieu-effectrapportage laat de bouw van de woningen nog even op zich wachten. Naar verwachting kan de realisatie huizen met de kunstgevels in 2003 worden gebouwd.

‘Elke rijtjeswoning krijgt een ander gezicht’

Alleen de maten van de kunstgevels liggen vast, voor de rest verschilt elk ontwerp in kleur, uitstraling en materiaalgebruik.

Reageer op dit artikel