nieuws

HBG en Strukton zwijgen na motie in Tweede Kamer

bouwbreed

HBG en Strukton weigeren vooralsnog elk commentaar op de poging van de Tweede Kamer de bedrijven veroordeeld te krijgen voor hun aandeel in de fraude rond de bouw van de tweede Schipholspoortunnel. “Wij wachten af hoe het kabinet hierop reageert”, verklaarden de woordvoerders van beide bouwers.

Donderdag stemde een kamermeerderheid in met een motie die

de regering opdraagt bezwaar aan te tekenen tegen de schikking die het Openbaar Ministerie heeft getroffen met de twee bouwers. Zij moeten elk een boete betalen van 1 miljoen gulden. Bovendien draaien ze samen op voor nog eens 1 miljoen.Dat is de boete die is opgelegd aan de Kombinatie Schiphol Spoortunnel (KSS), waarin beide bedrijven participeerden.

Bovendien betalen beide bedrijven volgens de schikking 10 miljoen gulden aan opdrachtgever Nederlandse Spoorwegen. Het spoorconcern betaalt op zijn beurt 50 miljoen gulden aan subsidiegeld terug aan minister Netelenbos.

Volgens minister Korthals van Justitie staat vast dat HBG en Strukton voor minstens 29,1 miljoen gulden fraude hebben gepleegd. Valse facturen, orderbonnen en overzichten moesten dit maskeren. De minister was tevreden met de schikking, omdat de bedrijven de maximale boete hebben gekregen. Hij heeft grote moeite met het verzoek van de Kamer beklag in te dienen. Daarom wil hij eerst overleg binnen het kabinet.

Reageer op dit artikel